fbpx

Két év alatt 60 százalékkal zuhan az ukrán termelés

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 14.

A 2021. évi 86 millió tonnáról 2023-ban 37 millió tonna körüli szintre zuhanhat az ukrán szántóföldi termelés. Idén a tavalyinál is kisebb területen és rosszabb körülmények között lehet gazdálkodni.

havas kukoricacső
Hozamra nem lettek a rosszak a későn betakarított ukrán kukoricák, de a minőségük romlott (forrás: pixabay.com)

A terület 7 százalékán maradt kint a kukorica

A gazdálkodók mostanra 3,9 millió hektáron végeztek a kukorica vágásával, a terület 7 százalékán még mindig kint áll a tengeri – közölte az Agrárpolitikai Minisztérium. A 6,7 t/ha termésátlag 26,4 millió tonnás össztermést eredményezett. Ez messze felülmúlja az USDA korábbi várakozását (21-22 millió tonna), viszont megegyezik a szeptemberi ukrán becsléssel, ami 25 és 27 millió tonna közé tette a végeredményt.

A kukoricatermés ezzel együtt nagyon elmarad a 2021. évi 42 millió tonnától, és ha nem is feleződött, de 37 százalékkal csökkent az idei termelés.A másik aggodalomra okot adó tényező a szárítás, tárolás hiányos volta. Az új termésű ukrán kukorica decemberben lépett az exportpiacokra, azóta növekvő DON-toxinmennyiséget lehet mérni a beérkező tételekben.

A gabonafolyosón keresztül augusztustól december végéig Kínába jutott el a legtöbb ukrán kukorica, 1,62 millió tonna, ezt Spanyolország követei 1,35 millió tonnával, majd Olaszország 850 ezer tonnával, és Törökország a negyedik 630 ezer tonna fogadásával.

Az ukránok a szójaaratást is csak mostanra fejezték be. A másfél millió hektáros termőterületről 2,43 t/ha.os átlaggal 3,7 millió tonna fehérjemagot hordtak le a földekről. Napraforgóból 4,6 millió hektárról 10 millió tonna került a tárolókba.

Két év alatt 40 százalékos teljesítményre apad a termelés

Az összes termés mennyisége 53,7 millió tonna volt 2022-ben az ukrán agrárminisztérium szerint, a 2021. évi mennyiség 62 százaléka. 2023-ban további 31 százalékkal csökkenhet a vetésterület és a termésmennyiség Ukrajnában az elaknásított földek, az energia és -pénzhiány miatt. Elemzők szerint Ukrajna összes gabonatermése 37 millió tonna körül alakulhat idén, ebből 12-15 millió tonnát tehet ki búza és 15-17 millió tonnát a kukorica. (Az előző szezonban csak exportra több kukorica jutott.)

A betakarítást követően mindössze 7 millió tonna búza és 10 millió tonna kukorica indulhat el a határokon túlra. Ha a májusi kukoricavetés a várakozásoknak megfelelően rosszul alakul, akkor szóba jöhetnek átmeneti exportnehezítő intézkedések is.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Gabonaárak: a kukorica még messze nincs a helyén.