fbpx

Áramszünet: megbénult az ukrán napraforgóolaj-gyártás

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 25.

A folyamatos rakétatámadások következtében szinte teljesen leállt a Fekete-tenger térségében koncentrálódó, ukrán napraforgóolaj-gyártás. A szójabab szintén feldolgozatlanul keresi útját a nyugati kikötők felé.

napraforgóolaj konténerben
413 ezerért a magyar határra szállítják tonnáját (forrás: agro-market24.eu)

Bajban a feldolgozóipar

Szerdán az Európai Parlament a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot azt követően, hogy átfogó csapásokat hajtott végre az ukrán energiaellátás ellen. Ezt az ukrán lakosság elleni terrorcselekménynek minősítették, ami kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát – áll az EU Parlament oldalán. Az állásfoglalás egyik következménye további, a nemzetközi kereskedelmet korlátozó szankció bevezetése lesz.

A mezőgazdaságot kétféleképpen érintik az orosz rakétatámadások: egyrészt nő a hideg, sötét tél elől menekülő és táplálandó ukrán menekültek száma Nyugat-Európában, másrészt nő a feldolgozatlan termények nyomása Ukrajna felől. Áram híján ugyanis sem a szójából, sem a napraforgóból nem készíthető olaj. A gyárak lerövidített műszakokban, alacsony teljesítménnyel dolgoznak.

Nyomott árak a határokon

Mindez növeli a feldolgozandó olajmagok kínálatát Ukrajna irányából. A GMO-s szójabab felvásárlási ára 12.500-13.500 UAH/t (133-144 ezer Ft) között mozog, a dunai és fekete-tengeri kikötőkben 350-370 dollárt (138-146 ezer Ft) ér egy tonna szója, míg Romániába vagy Magyarországra szállítva 450-470 dollárt (177-184 ezer Ft) adnak érte, csökkenő vásárlási hajlandóság mellett. A szója eddig leginkább Románia és Törökország nagy kikötőibe utazott, ahol tengeri hajókra szállt. Európa elsősorban Brazíliából és az USA-ból igyekszik beszerezni a szükséges babmennyiséget.

Az ukrán napraforgó-feldolgozók többsége a fekete-tengeri kikötők közelében található, termelésük szinte teljesen leállt a folyamatos légitámadások miatt. A gyárba szállított napraforgó felvásárlási ára Ukrajnában 410-435 dollár/t (161-171 ezer Ft), a román, magyar vagy bolgár határra szállított napraforgómag ára 564 dollár/t (222 ezer Ft) körül jár. A napraforgóolaj Ukrajna nyugati -határain már 1050 dollárért (413 ezer Ft) elérhető tonnánként.

Lásd még kapcsolódó cikkünket: Növényi olajok: hosszú ideig kínálati piac várható.