fbpx

Javítottak a Duna hajózhatóságán az ukránok – nem kicsit

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 21.

„Ukrajna függetlenné válása óta először sikerült növelni a hajók megengedett merülési mélységét a Dunán” – adta hírül büszkén az Ukrajna infrastrukturájáért felelős minisztérium.

uszály Duna
Üres uszály igyekszik felfelé a Dunán (fotó: Horizont Média)

A tengerig biztosítják a 6,5-7 métert

Van is mire büszkének lenni: korábban egészen a 116. folyamkilométerig a maximális merülési mélység 3,9 méter volt, ami most a 77. folyamkilométerig 6,5 méterre, innentől a 116.-ig pedig 7 méterre növekedett. A Duna egyik legjelentősebb teherkikötője, Izmail 85-93 folyamkilométerre található a torkolattól, és eddig nem sokra ment azzal, hogy a kikötője lehetővé tette a 7 méteres merülést. Most a teljes alsó folyamszakaszon javultak a hajózási feltételek, ehhez medertisztításra, -kotrásra és az áramlásviszonyok szabályozására volt szükség.

Havi egymillió tonna áru

A megengedett merülési mélység jelentős növelése a Duna alsó szakaszán fokozza a hajózás biztonságát a Fekete-tengerig, valamint még nagyobb áruforgalmat tesz lehetővé Ukrajna folyami kikötői és a tenger között. Az ukrán Duna-kikötők tavaly már több mint havi egymillió tonnás gabonaforgalmat bonyolítottak.