fbpx

Fagykár-kiírás: 100 milliós támogatás a 25 milliós önrészhez

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 22.

Kevés önerővel is sokat tehetünk most az ültetvényünk megvédéséért. Füstölők, ködképzők, légkeverők, meteorológiai állomások vásárlását támogatják 100 millió forinttal.

 

alma
Fagykár almán – ez csak szépséghiba, de rontja az üzletet (forrás: Obstbau Giner)

 

Csak idén közel 30 ezer hektár mezőgazdasági területről jelentettek tavaszi fagykárt, ami óriási termeléskiesést és bevételcsökkenést jelent a gazdálkodók számára, ami ellen fel kell lépni. Ezt szolgálja a most megjelent pályázat, melynek célja a tavaszi fagykárból adódó termelési kockázatok csökkentése, illetve kiküszöbölése a gyümölcstermelésben.

A felhívás révén támogatni kívánják a tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszközöket, berendezéseket és technológiát, például a rögzített vagy mobil légkeverő berendezés, az autonóm hőtermelő berendezés vagy a vontatott hőtermelő gép beszerzését és telepítését. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5 milliárd Ft. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximum 100 millió forint, ami az összes elszámolható költség 80%-át teheti ki. A támogatási előleg 50%. (A pályázatot itt mutattuk be.)

A támogatási kérelmek benyújtására november 17-től egészen január 11-ig lesz lehetőség. A felhívás itt található.