fbpx

„Aki a Tempo-t tervezte, az látott már vetőgépet”

Írta: Szerkesztőség - 2015 július 04.

…vallja Greksa Zsolt, aki Bács-Kiskun megyében, Kalocsa környékén vezeti gazdaságát.

– Uszód és Szakmár körzetében irányítjuk testvéremmel ezt a gazdaságot, amely mára – a pályázatoknak köszönhetően – közel 500 hektárt tesz ki. Ám nem volt ez mindig így. Anno nagypapám révén indult a gazdálkodás, mi 10 éve csináljuk aktívan, 3-4 éve mindössze 150 hektáron tevékenykedtünk – mondja Greksa Zsolt, hozzátéve: főbb növényeik a szántóföldi kultúrák közül a szemes kukorica, a napraforgó, a repce és a gabonák közül az őszi búza és az őszi árpa. Alapvetően kétféle talajtípussal kell szembenézniük: a Duna mentén az öntéstalajok a jellemzőek, míg a Szakmárhoz közelebb eső területeik java része réti szikes talaj.

– Minek köszönhetően került kapcsolatba a Väderstad márkával?

– A testvérem gépészként, én pedig gazdasági agrármérnök és növényvédelmi szakmérnökként diplomáztam. Az Iskola után több évet dolgoztam agronómusként egy közeli kft.-nél, illetve egy rövidebb ideig kereskedelmi vonalon, területi képviselőként is tevékenykedtem. Ezeken a munkahelyeken szerencsére elég szakmai tapasztalatot gyűjtöttem, így a saját gazdálkodásomban pontosan tudtam már az irányt: Väderstad. Bár mi nem tartoztunk a nagy gazdaságok közé, mégis úgy véltem, hogy hosszú távon igenis megéri Väderstad-ban gondolkodnom.

– A Rapid volt az első tőlük, miért cserélte le a régi vetőgépét?

– Igen, négy éve egy 4 méteres Rapid direktvetőgépet vásároltunk először a Vaderstad Kft.-től, akkoriban ez a gép már nagyon elterjedt volt, és agronómusként is sok jót hallottam róla. Úgy véltem, hogy ebben a rohanó világban egy magágykészítő vetőgép rengeteg időt és pénzt tud megspórolni, hiszen egymenetben tud talajt csinálni, vetni, és kvázi megoldja a hengerezést is. A kevesebb munkaművelettel időt nyerünk, ezáltal több pénz marad a zsebünkben. Biztos voltam benne, hogy a Rapid hosszú távon nekünk kifizetődő lesz, és hát fiatal vagyok én még…

Előtte egy függesztett vetőgépünk volt, amelyet alapvetően jó gépnek tartottam, de a Rapid technológiájának megbízhatósága és minőségi vetése messze lekörözhetetlen. Nem dicsekvésként mondom, de más gazdák is figyelik a mi gazdaságunkat, és dicsérik évről évre a gabonatábláinkat. Sokan szeretnének Rapid vetőgéppel vetni….

– Innen már nem volt kérdés, hogy a szemenkénti vetőgépe Tempo lesz?

– Őszintén szólva: nem. Bíztam benne, hogy hasonlóan a Rapid-hoz, nem csalódunk a Väderstad-ban, és egy első osztályú szemenként vetőgépet vásárolunk. Immár a harmadik szezont rójuk a 6 soros, vontatott Tempóval, és csak a legjobbakat tudom elmondani róla. Mikor megvásároltam, még nem igazán volt elterjedve ez a vetőgép, akkoriban vezette be a Väderstad, mára viszont úgy 5-6 gép is dolgozik a mi környékünkön. A vásárlást követően sokszor egyeztettünk a Vaderstad-dal, több soron kikérték véleményemet az üzemeltetési tapasztalataimról. Viccesen mondhatnám, „aki a Tempót tervezte, az látott már vetőgépet”. Rengeteg pozitív tapasztalatom van. Talán a legfontosabb, hogy abszolút megbízható: most vetettünk el vele 300 hektárt, problémamentesen. Sajnos manapság nagyon hektikus az időjárás, kevés optimális vetési idő áll rendelkezésre a gazdálkodóknak. A Tempo előtti vetőgéppel 8 km/h sebességgel lehetett dolgozni, ha többel mentünk, az a minőség rovására ment. A Tempót 14 km/h-val húzom, és tökéletesen precízen dolgozik. Nem kell aggódnom, nincs idegesség, műszakilag megbízható, végzi a dolgát.

– Mit vásárolt utoljára a márkától?

– Tavaly egy Carrier tárcsával gazdagodtunk, a Rapid munkája elé szerettem volna ezt a munkagépet, mert nagyon túldolgoztuk a területeinket. Hozzászoktunk ahhoz, hogy szép, rendezett magágyat csinálunk, ám a direktvetőgépnek – mondhatni – ez luxus. Így költségkímélés szempontjából jó befektetésnek gondolom. A Carrier rövidtárcsát tarlóápolásra, szántás elmunkálására és vetés előtti utolsó talajmunkára használjuk. A vetés előtti magágykészítést gyönyörűen megcsinálja, és már jöhet is a Rapid, ami így is ugyanolyan jó munkát végez, mint előtte, mikor tárcsáztunk, hengereltünk, kombinátoroztunk.

– Vannak egyéb tervei a márkával?

– Igen, a jövőben mindenképp szeretnék egy szántóföldi kultivátort, viszont ennek a gépnek már nagyon nagy a vonóerő igénye, ami nekem új traktor vásárlását is jelenti majd. Csak mellesleg mondom, hogy a Tempót és a Rapidot is 110 lóerős géppel vontatom.

– Miért lett márkahű? Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

– A Väderstad gépcsaládnál tapasztaltam egyedül, hogy a gyár által előírt javításokat időben – hozzáteszem: nem
az én költségemre – megcsinálták, nem várták meg, hogy esetlegesen tönkremenjen az alkatrész. Nekem ez a precizitás nagyon szimpatikus. A cég emberei kiemelkedő szakmai ismeretekkel rendelkeznek, bármikor számíthattam rájuk, pedig mi nem tartozunk a nagygazdák közé. A Vaderstad Kft. nem tesz különbséget: az egy gépet vásárló partner ugyanolyan pozitív bánásmódban részesül, mint akinek 6-7 gépe is van a gyártótól. Természetesen a minőségnek és a minőségi kiszolgálásnak ára van, de kisebb gazdaságként is jól döntöttem, hogy a Väderstad-ot választottam. Elégedett vagyok.

Kalmár Nárcisz

forrás: Agrárágazat