fbpx

Kukorica: tovább csökkent az ukrán terület

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 13.

Nem a gátszakadás miatt kisebb a most becsült ukrán termés, hanem kisebb a bevetett terület. Eközben a világ másik végén egyre több és több tengeriről szólnak a hírek.

kukoricatábla
Nem sikerült annyit vetni, mint tavaly, amikor kitört a háború (fotó: Horizont Média)

Ukrajna: kisebb terület

Hónapokon át kérdéses volt, hogy az őszi kalászsok által el nem foglalt területet vajon melyik tavaszi növény fogja betölteni. Előbb a napraforgóra gondoltak az elemzők, aztán a kukoricára, végül egyik sem nyert. (Lásd itt: Se napraforgó, se kukorica: csalódtak bennük az ukránok.) Mostanra pontosnak vehetők a területi számok, ugyanis júniusra befejeződött a kukorica vetése Ukrajnában. Eszerint szűk 4 millió hektárt foglal el a növény. A Kahovka-gát berobbantása nincs hatással az ukrán termésbecslésekre, egyrészt azért, mert a megszállt területek eleve nem szerepelnek a számításaikban, másrészt azért, mert Herszon régióban minimális a kukoricatermelés. (A gátszakadás orosz hatásairól itt írtunk: Durvul a háború: a robbantások mezőgazdasági hatása.) Így, ha 3,8 millió hektárról sikerülne levágni a kukoricát, akkor a jelenlegi hozamkilátások alapján (6,45 t/ha) 24,5 millió tonna össztermést arathatnának az ukránok. Ez 9 százalékkal lenne kevesebb a tavalyi eredménynél. Búzából ennél is nagyobb a visszaesés, de a gátszakadás ebben az esetben sincs érdemi hatással a termelésre. ( Lásd a számokat itt: A gátszakadás nincs hatással az ukrán búzatermésre. )

Brazília: hozamrekord

A világ legnagyobb kukoricaexportőrétől viszont egyre nagyobb termésről szóló hírek érkeznek. Brazíliában a fővetésű kukorica 83 százalékát már levágták, a végeredményt 27 millió tonnára becsülik a helyi elemzők. A másodvetésű kukorica a teljes termés 77 százalékát teheti ki, ennek fele most jár a szemtelítődés időszakában. Harmada már az érés fázisába lépett, némelyik államban elkezdődött az aratás is. Az ország össztermése rekordnagyságú, 132 millió tonna lehet idén, 14 százalékkal több, mint tavaly, ami a kiváló hozamoknak köszönhető (országos átlagban 5,8 t/ha).