fbpx

Hidrogéncellás drón: tovább bírja, mint a lítiumos

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 20.

A hírek szerint a hidrogénhajtású légijármű 7 kg hasznos teherrel megrakva is 100 percet képes repülni.

hidrogéncellás drón
Az év végéig kijönnek a még nagyobb teherbírású modellek is (forrás: HevenDrones)

Ötször hatékonyabb

Az izraeli HevenDrones cég piacra dobta első hidrogénüzemű drónját, a H2D55-öt. A hagyományos lítiumakkumulátorral működő drónoknál ötször jobb energiahatékonysággal dolgozó légi jármű 7 kg hasznos teherrel megrakva is 100 percet képes repülni. Az izraeli cég az amerikai Plug Powers-szel fogott össze a hidrogéncellák integrálására.

Környezetkímélőbb

A HevenDrones szerint hidrogénüzemű drónjuk egyszerre mutat jobb számokat a levegőben töltött idő és a teherbírás terén, miközben a lítiumbányászattal és akkumulátorgyártással kapcsolatos környezeti aggályokat is kezeli. A hidrogén-üzemanyagcellákat cserélgetni sem kell, mint az akkumulátorokat, ami hosszú távon olcsóbb üzemeltetést tesz lehetővé a dróntulajdonosok számára.

Multifunkcionális

A H2D55 csak az első a három modellből álló drónsorozatban, amelyeket az év végéig bemutatnak a gyártók. A további modellek megnövelt teherbírással rendelkeznek, miközben megőrzik a hosszabb repülési időt. Az izraeli cég tájékoztatása szerint a hidrogénüzemű drón az állomány tápanyagellátottságára, a termésbecslésre, a permetezésre, a vetésre és műtrágya kijuttatására is alkalmas lesz.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Drónpilóta lennél? Nagyon megéri máris jelentkezni!