fbpx

A hevederes rendképzők alkalmazásának előnyei

Írta: MezőHír-2023/06. lapszám cikke - 2023 június 14.

Az utóbbi évtizedben komoly teret hódítottak a szálastakarmány-betakarító gépek nemzetközi piacán a hevederes rendszerű rendképző gépek. Egyre több olyan gépgyártó is kínálatába vette ezeket a konstrukciókat, amely rotoros rendképzőket is kínál a felhasználói számára. Itthon is egyre bővebb a választék ezekből az eszközökből, amelyek alkalmazása a széles körben elterjedt vertikális rotoros gépekkel szemben számos előnyt biztosít. Cikkünkben ezeket az előnyöket gyűjtöttük össze, de természetesen nem hallgatjuk el azt sem, miben billen a mérleg a rotoros gépek javára.

A szálastakarmányok földszennyezettsége itthon sajnos viszonylag magas, ami többek között az erjedést is negatívan befolyásolja, arról nem is beszélve, hogy takarmányozáshigiénia szempontjából is káros. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen az alapanyagot nagy arányban vertikális rotoros, illetve csillagkerekes gépekkel takarítják be, amelyek lényegében a talaj rugós acélujjakkal történő folyamatos „gereblyézésével” érik el a szálas anyag összeterelését.

SIP AIR 900T
Egyre több olyan gépgyártó is kínálatába vette a hevederes gépeket, amely cég rotoros rendképzőket is kínál a felhasználói számára (fotó: sip.si/en)

Tisztaság – fél egészség

A minőségi takarmány-előállítás egyik alappillére, hogy a lehető legtisztább takarmányt tudjunk betakarítani a legkisebb földszennyezéssel. A rotoros rendképzők rugós ujjas terelői lényegében a talaj gereblyézésével terelik a felszínen a szálastakarmányt, ezalatt folyamatosan porosítják, illetve földdel szennyezik be azt. Viszont a hevederes rendképzők rendfelszedő ujjai szinte nem vagy alig érintkeznek a talajjal a takarmány szállítószalagra emelése közben.

Kuhn Merge Maxx 1090
Hevederes rendképző használatával a termény felemelkedik, és finoman kerül a szalagra (fotó: media-library-uk.kuhn.com)

Minden lucernalevélre vigyázni kell

A tisztaság mellett főleg a lucerna betakarításánál a levélpergési veszteségben is kíméletesebbek a hevederes gépek, mint a rotoros vagy csillagkerekes versenytársaik. A takarmányt nem sodorják, illetve nem a talajon tolják, hanem gumiszalaggal hordják össze közös rendbe. Mivel az összeterelés kevésbé agresszív, kíméletesebb megoldással történik, kevesebb olyan szituáció adódik a rendképzés folyamata során, ami komolyabb levélpergési kockázatot rejtene magában.

A napon száradó lucernaszárak rendkívül törékennyé válnak a melegben. Ha hagyományos rotoros rendképzővel takarítjuk be a termést, különösen harmat hiányában vagy gyenge harmatnál, a kis szárak jobban ki vannak téve a törésnek. Ez a levelek elvesztését, jelentős levélpergési veszteséget okoz, és ennek következtében az állatok takarmányozása szempontjából fontos fehérjék vesznek kárba. Hevederes rendképző használatával a termény felemelkedik, és finoman kerül a szalagra, hogy sérülésmentesen szállítható és lerakható legyen középre vagy oldalirányban. A hagyományos rendképzőkhöz képest, a kíméletesebb terménykezelési módnak köszönhetően ez jelentősen megnöveli, a legtöbb esetben akár megkétszerezi a rendképzésre fordítható napi munkaidőt.

Kíméli az új hajtást

Optimális körülmények között már a betakarítást követő 2-3 nap után bizonyos takarmánynövények, mint például a lucerna, kis szárból és néhány levélből álló friss növekedést hoznak. Mivel a kaszálás és rendképzés között ennyi vagy sok esetben még több idő is eltelik, így ilyen körülmények esetén a rotoros rendképzők gyakran eltörik a kis szárakat, ami késlelteti a növekedést, és ezzel a betakarítást, ami a szezon végén, ötödik kelésnél néhány hét késést is jelenhet. A lucerna ötödik vágása már így is egy fokozott időjárási kockázatú időszakban történik, ahol a száradás optimális feltételei kevésbé adottak, a reggeli pára erősebb, és a talaj nedvességtartalma is nagyobb. Így minden nap, amellyel később kezdődik az ötödik kaszálás állományának kelése, komoly kockázatot rejt magában a minőség tekintetében. A hevederes rendképzők vezérelt ujjas rendfelszedői viszont szinte alig érnek hozzá az új hajtásokhoz, nagyon kíméletesen emelik fel a hajtásokról a terményt.

Pöttinger Mergento VT 9220
A hevederes rendképzők a középre hordó, rotoros versenytársakhoz képest több rendképzési variációt kínálnak (fotó: poettinger.at)

Minden rendet meg kell mozgatni

A legtöbb hagyományos rotoros rendképző esetében a lekaszált termény nem minden esetben kerül megmozgatásra azon a területen, ahol a rendképző a rendet létrehozza. Emiatt a talajon fekvő takarmány nedvessé válik, mivel a képzett rend nedvességtartalma nem lesz egyenletes. A későbbi bálázás során, a tárolás folyamán ez a nem egyenletes nedvességtartalom, illetve az ezzel együtt járó penészesedés jelentős minőségromlást eredményezhet. A változtatható munkaszélességű hevederes rendképzők felemelik az összes terményt, amelyet azután oldalra, már megtisztított területre hordanak ki, és képeznek új rendet belőle. Ez gyorsabb és egyenletesebb száradást tesz lehetővé.

ROC RT-1000
A kíméletesebb terménykezelési módnak köszönhetően akár megkétszerezi a rendképzésre fordítható napi munkaidőt (fotó: roc.ag)

Több variáció

A hevederes rendképzők a középre hordó, rotoros versenytársakhoz képest több rendképzési variációt kínálnak a felhasználó számára. Vezérelt ujjas rendfelszedője veszteségmentesen képes felemelni a szalagra a szálas anyagot. Keréknyomok vagy lyukak esetében a termény vontatása során a hagyományos rugósujj-karos rotoros rendképzők hajlamosak a talajon hagyni a termés egy részét. Ezzel szemben a hevederes gépek az ilyen talajegyenetlenségekre kevésbé érzékenyek, mivel a terményt szalagra emelik, és nem talajon vonszolva képzik a rendet, ahogy az a hagyományos rotoros gépeknél lenni szokott.

Reiter Respiro R7RD
Már elérhetők tartós hátramenetben dolgozó traktorokhoz tolt üzemmódú, függesztett, 6-7 méteres munkaszélességű modellek (fotó: reiter-respiro.com)

Nagyobb munkaszélesség tolt rendszerben, illetve önjáróban is

Az utóbbi évek újdonsága a kínálatban, hogy nagyobb munkaszélességben is megjelentek a függesztett, tolt rendszerű hevederes rendképző modellek. Korábban csak 2,5–3,5 méteres munkaszélességben, főleg frontfüggesztésre kínáltak tolt üzemű, függesztett rendképzőket a gyártók. A hevederes rendképzők specialistája, az osztrák Reiter azokra is gondolt, akik a nagy teljesítményű traktorjukat rendképzésben is szeretnék tartós hátramenetben használni, ezért kifejlesztette 6, illetve 7 méteres munkaszélességben a függesztett, tolt rendszerű hevederes rendképző szériát. Ennek legnagyobb előnye, hogy a vezetőnek nem kell állandóan hátrafordulnia a rendképző munkájának ellenőrzése céljából, hanem teljes szélességben, kényelmesen követheti a munkafolyamatot. Négy éve szintén a tolt rendszerű egységüket felhasználva az Oxbo közreműködésével immár önjáró hevederes rendképzővel is bővült a kínálat, bár valószínű, hogy a magajáró rendképzők nem hódítják el maholnap a piacot traktorral üzemeltethetőtársaiktól.

Ploeger CM 4240
Négy éve már önjáró hevederes rendképző is vásárolható (fotó: gepmax.hu)

Alacsonyabb felső határ

Az áttekintés teljességéhez viszont néhány hátrány is hozzátartozik, amelyben a rotoros gépek megelőzik a hevederes rendképzőket. Az egyik a munkaszélesség felső határa. Mivel a hevederes gépek komplexebb eszközök rotoros versenytársaiknál, így a munkaszélességben alacsonyabb a felső határ, ami mellett az optimális talajkövetés még megvalósítható. A középre rendképző rotoros gépeknél nem ritka már a hatrotoros, akár 19-20 méteres maximális munkaszélességű modell, hatalmas területteljesítménnyel. Míg a legnagyobb munkaszélesség esetén, pl. egy 12-13 méteres gépnél a hevederes rendfelszedő tagok csak maximum 3 részre tagolva tudják követni a talajt, addig a rotoros gépnek a támkerékkel alátámasztott rotorokkal ez a feladat rotoronként könnyebben elvégezhető.

SZERZŐ: FARKAS IMRE