fbpx

Újévi fogadalmakhoz: marokkói málna és mexikói szeder?

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 09.

Ünnepek idején és az újévi fogadalmak után észrevehetően megnő a bogyósok iránti kereslet Európában. És bár vannak nagy termelők az EU-ban is, de a téli hónapokban még a spanyolok sem tudnak versenyezni a déli országok málna- és szederfelhozatalával.

 

málna szeder
Értékes portéka (forrás: nogradiaranymalna.hu)

 

Spanyolország Marokkóval versenyez

2020-ban Spanyolország a második helyen állt az EU-27 málnatermelőinek rangsorában, minden negyedik kilogrammot itt állították elő. A málna termesztése szinte egész évben zajlik, köszönhetően a folyton termő és szezonális fajták mixének. A termelési csúcs március és május közé esik. Egy spanyol kereskedő szerint az idei év november közepéig jól ment, noha a málna piacát is hátrányosan érinti a HoReCa szektor korlátozott működése. A legnagyobb hatással azonban a marokkói importtal való szezonális verseny van a málna piacára. A spanyol import háromnegyede ebből az afrikai országból származik.

A spanyolországi málna termőterülete 2021-ben 12 százalékkal csökkent, de az össztermés csak szűk 2 százalékkal. Bő 48 ezer tonnát szedtek le a bokrokról. Az elmúlt öt év alatt 58 százalékkal nőtt az exportálható málna mennyisége. A piacuk elsősorban Németország, ami tavaly a spanyol export 30 százalékát vette fel.

 

Hollandia: magas áron stabilizálódott a szeder és a málna

„Portugál farmjainkon már a végéhez közeledik a málnaszezon. Néhány hete megkezdtük a marokkói málna beszállítását az Egyesült Királyságba és Európa más részeibe. Az értékesítés jól megy. A kínálat nem extrém nagy ebben az időszakban, de a kereslet sem, tehát a piac egyensúlyban van. A kilónkénti árak 8,5-9 euró körül mozognak. A várakozások szerint a következő hetekben ismét növekedni fog a kínálat, és remélhetőleg a kereslet is” – mondja egy holland kereskedő. Szerinte a ribizli iránt kisebb a kereslet a szokásosnál. Ennek kilónkénti ára 6-6,50 euró körül mozog. „Németország és Olaszország a legnagyobb piacunk. Hagyományosan januárban és februárban valamelyest nő a kereslet” – hangzik el.

A szeder értékesítése jelenleg a legnehezebb számára. „Általában ezekben a hetekben a kínálat java Mexikóból jön. Ennek a gyümölcsnek a nagy része azonban a kereskedelmi utasjáratokkal érkezik, viszont ezekből most fele annyi sem közlekedik, mint a járvány előtt. Ez rendkívül drága szederhez vezetett: 12 és 16 dollár közötti a kilónkénti ára.”

 

Mexikó: gyengébb a minőség, de jó a kereslet

Az észak-amerikai málnatermés javát Mexikó adja. Itt az északi termőterületen a kínálati csúcs augusztus végére, szeptember elejére esik, a déli termőterületeken pedig január-februárra. Az idei hosszú őszi esőzések megviselték a bogyós gyümölcsöt, mindeközben a kereslet kiváló volt. Nagyon ígéretesnek bizonyult egy új fajta, a Malu, amelyik nagy mérete ellenére kiválóan eltartható a kereskedelemben.

„Várhatóan csúcsmennyiséggel tudunk a piacra lépni egészen Valentin-napig” – mondja az egyik kereskedő. Megfigyelése szerint a málna piaca mindig jó az ünnepek körül, különösen újévkor. A január és a február pedig kiváló szokott lenni. Ilyenkor – talán az újévi fogadalmak hatására – az emberek egészségesebben étkeznek, több gyümölcsöt fogyasztanak. A bogyósoknak jótékony hatást is tulajdonítanak. Az idei árszint magasnak mondható, ami az ünnepek közeledtével csak még magasabb lesz. A szeder piaca is stabil, és hosszabb távon is jónak mutatkozik.

 

Olaszország: növekvő kereslet

A statisztikák szerint egyes bogyók népszerűsége erős növekedést mutat az országban. A szedret, a málnát és a ribizlit az elmúlt, 2021 októberével zárult évben csaknem 4,6 millió család vásárolta, így az erőteljes növekedés ellenére még mindig jelentős fejlődési potenciállal rendelkeznek. Egy nagy kereskedelmi lánc adatai szerint a pandémia idején 10 százalékkal nőtt e három bogyós gyümölcs forgalma. Az árak is magasak, 12 és 14 euró/kg között vannak jelenleg is. Ami az eredetet illeti, a piacon jelenlévő szeder többnyire Mexikóból származik, a málna Olaszországból, Spanyolországból és Marokkóból, míg a piros ribizli szinte mindig olasz. A piaci szereplők abban reménykednek, hogy a karácsonyi ünnepekkel együtt tovább nőhet a kereslet.

 

Dél-Afrika: a málna a húzó gyümölcs

2020/21-ben 193 tonna szedret exportáltak az itteni kereskedők, ami meredek emelkedés 2014/2015 óta, amikor mindössze 12 tonna szeder hagyta el az országot. Dél-Afrika szedertermésének nagyjából fele a Közel-Keletre, a másik fele pedig az Egyesült Királyságba került az utóbbi években. A málna exportja ennél is nagyobb: a 2020/21-es szezonban 1500 tonnát exportáltak belőle, ennek 60 százaléka a brit piacot célozta. Ezt a hatalmas bogyós mennyiséget tíznél kevesebb málnatermesztő gazdaság állítja elő.

 

Forrás: FreshPlaza. Ez a cikk is érdekelheti: Lassan eltűnnek az utolsó málnabokrok is.