Méreg helyett bio pocokirtás

Nagyon elszaporodtak a mezei pockok, és kirágják a növények gyökereit a dél-alföldi lucernásokban. A szapora rágcsálók ellen nagyon nehéz a védekezés. Bemutatjuk, hogy van környezetbarát megoldás is a mezei pocok állomány csökkentésére, ami a természetes ellenségeik életének a segítése.

 

 

Eszik és szaporodik

Ez a külsőre nagyon kedves, kis állat nagy nyertese az éghajlatváltozásnak. Az enyhe tél miatt egész évben táplálkozik, és kora tavasztól a tél kezdetéig ötször is fialhat, alkalmanként 8-9 egyed világrahozatalával. Már nem alszanak téli álmot sem, ezért a novembertől a kora tavaszig tartó időszak alatt is jelentős károkat okoznak a termények fogyasztásával. Ebben a lucernatáblában egymást érik a járataik, 8-10 lyukat is látni négyzetméterenként (lásd képünkön). A felszín alatt a növények gyökerein jól megfigyelhetőek a rágásnyomok. Ha nem védekezünk a rágcsálók ellen képesek kipusztítani azokat.

 

Mezei pocok kártétele
Mezei pocok kártétele (fotó Kristóf Imre)

 

Nehéz a védekezés

Méreg kihelyezése csak nagyon indokolt esetben történhet. Ilyenkor gondoskodni kell a környék vadállományának elriasztásáról is, mert a tetemeket elfogyasztó ragadozó madarak, és a dögevő állatok is elpusztulhatnak. A mezei pocok állomány csökkentésére van környezetbarát megoldás is. Igaz, nem hoz azonnali eredményt, mint a mérgezés, de egy-két év alatt a természetes ellenségeik életének a segítése hatásosnak bizonyult már több területen.

 

T-alakú ülőfa kihelyezése madaraknak
T-alakú ülőfa kihelyezése madaraknak (Fotó Kristóf Imre)

 

Amerre a szem ellát…

Az alföldi sík területeken gyakori, hogy 4-5 km-es körzetben sem található semmilyen magaslat, facsoport. Így a mezei pocok természetes ellenségei, a ragadozó madarak (egerész ölyv, réti bagoly) nem tudnak megpihenni, a zsákmányt szemlélni. Ezért T-alakú ülőfák kihelyezésével segíthetjük a megtelepedésüket – mondja Csanádi Lajos, a kiskunhalasi Zsellér Kft. szaktanácsadója (képünkön).

 

Csanádi Lajos, a kiskunhalasi Zsellér Kft. szaktanácsadója
Csanádi Lajos, a kiskunhalasi Zsellér Kft. szaktanácsadója (Fotó Kristóf Imre)

 

Hosszútávú beruházás

A T-alakú akácoszlopokat 200 méteres kötésben ásták le a területen. 2 méteres magasságukkal megfelelő helyet biztosítanak a ragadozó madarak számára, hogy észrevegyék a rágcsálókat és elfogják azokat. A keményfa-oszlopok időjárás állóak, 8-10 évig is használhatóak, ráadásul, ha kell áttelepíthetőek másik területekre is, ha a mezei pocok állomány már a kívánatos szintre lecsökken. Hogy milyen jó szolgálatot tesznek ezek a lesek a madarak számára abból is látszik, hogy a kihelyezésük után már 3 madarat is láttunk a T fán megpihenni. Ez pedig azt jelenti, hogy várhatóan jelentős számban fogják megfogni és elfogyasztani az elszaporodott, és ezért nagy károkat okozó mezei pockokat.

agrár bio egerészölyv kártétel lucerna mezei pocok mezőgazdaság növényvédelem pocokirtás