fbpx

Méreg helyett bio pocokirtás

Írta: Kristóf Imre - 2021 április 12.

Nagyon elszaporodtak a mezei pockok, és kirágják a növények gyökereit a dél-alföldi lucernásokban. A szapora rágcsálók ellen nagyon nehéz a védekezés. Bemutatjuk, hogy van környezetbarát megoldás is a mezei pocok állomány csökkentésére, ami a természetes ellenségeik életének a segítése.

 

 

Eszik és szaporodik

Ez a külsőre nagyon kedves, kis állat nagy nyertese az éghajlatváltozásnak. Az enyhe tél miatt egész évben táplálkozik, és kora tavasztól a tél kezdetéig ötször is fialhat, alkalmanként 8-9 egyed világrahozatalával. Már nem alszanak téli álmot sem, ezért a novembertől a kora tavaszig tartó időszak alatt is jelentős károkat okoznak a termények fogyasztásával. Ebben a lucernatáblában egymást érik a járataik, 8-10 lyukat is látni négyzetméterenként (lásd képünkön). A felszín alatt a növények gyökerein jól megfigyelhetőek a rágásnyomok. Ha nem védekezünk a rágcsálók ellen képesek kipusztítani azokat.

 

Mezei pocok kártétele
Mezei pocok kártétele (fotó Kristóf Imre)

 

Nehéz a védekezés

Méreg kihelyezése csak nagyon indokolt esetben történhet. Ilyenkor gondoskodni kell a környék vadállományának elriasztásáról is, mert a tetemeket elfogyasztó ragadozó madarak, és a dögevő állatok is elpusztulhatnak. A mezei pocok állomány csökkentésére van környezetbarát megoldás is. Igaz, nem hoz azonnali eredményt, mint a mérgezés, de egy-két év alatt a természetes ellenségeik életének a segítése hatásosnak bizonyult már több területen.

 

T-alakú ülőfa kihelyezése madaraknak
T-alakú ülőfa kihelyezése madaraknak (Fotó Kristóf Imre)

 

Amerre a szem ellát…

Az alföldi sík területeken gyakori, hogy 4-5 km-es körzetben sem található semmilyen magaslat, facsoport. Így a mezei pocok természetes ellenségei, a ragadozó madarak (egerész ölyv, réti bagoly) nem tudnak megpihenni, a zsákmányt szemlélni. Ezért T-alakú ülőfák kihelyezésével segíthetjük a megtelepedésüket – mondja Csanádi Lajos, a kiskunhalasi Zsellér Kft. szaktanácsadója (képünkön).

 

Csanádi Lajos, a kiskunhalasi Zsellér Kft. szaktanácsadója
Csanádi Lajos, a kiskunhalasi Zsellér Kft. szaktanácsadója (Fotó Kristóf Imre)

 

Hosszútávú beruházás

A T-alakú akácoszlopokat 200 méteres kötésben ásták le a területen. 2 méteres magasságukkal megfelelő helyet biztosítanak a ragadozó madarak számára, hogy észrevegyék a rágcsálókat és elfogják azokat. A keményfa-oszlopok időjárás állóak, 8-10 évig is használhatóak, ráadásul, ha kell áttelepíthetőek másik területekre is, ha a mezei pocok állomány már a kívánatos szintre lecsökken. Hogy milyen jó szolgálatot tesznek ezek a lesek a madarak számára abból is látszik, hogy a kihelyezésük után már 3 madarat is láttunk a T fán megpihenni. Ez pedig azt jelenti, hogy várhatóan jelentős számban fogják megfogni és elfogyasztani az elszaporodott, és ezért nagy károkat okozó mezei pockokat.