fbpx

Új vírus fenyegeti a paradicsomot: ezt kell most tennünk!

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 09.

Jelentős kárt okoz a nemrég megjelent vírus, ami különösen gondosság megelőző intézkedéseket, önellenőrzést igényel most a gazdáktól. Jó és fontos hír, hogy a Nébih laborjaiban kedvező áron, megbízható vizsgálatok segítik a védekezést, prevenciót.

 

paradicsom virus

 

Ha baj van, pusztul az egész állomány

Tavaly még csak hírből ismertük, idén már Magyarországon is valós veszély a paradicsom barna termésráncosodását okozó ToBRFV károsító terjedése. Idén 4 különböző helyen mutatták ki a jelentős gazdasági kárt okozó vírust. A fertőzés elleni védekezés csak hatékony megelőző intézkedésekkel valósítható meg. Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a paradicsomtermesztők figyelmét az önellenőrzésen alapuló laboratóriumi vizsgálat fontosságára. Aki a megfelelő megelőzést elmulasztja, annak számolnia kell a károsító megjelenésének kockázatával. Márpedig ekkor már csak az állomány megsemmisítése az egyetlen lehetőség a vírus elpusztítására és terjedésének megakadályozására.

 

Jó hír, hogy a magyar gazdák komolyan veszik

A prevenciós eljárások egyik alapvető mozzanata az egészséges vetőmag használata. A paradicsom-vetőmag Európában növényútlevél-köteles, harmadik országból történő behozatala pedig növényegészségügyi bizonyítványhoz kötött. Ezek az előírások megfelelő betartásuk esetén jelentősen csökkentik egy esetleges fertőzés kockázatát. Ám a felelős gazda ennél többet is tehet: önellenőrzés keretében végzett vizsgálattal tovább csökkentheti a kockázatot. A ToBRFV esetében ez a vetőmag tételes laboratóriumi ellenőrzését jelenti. Az eddigi tapasztalatok szerint a magyar gazdák komolyan veszik a vírus jelentette kockázatot, és élnek a laboratóriumi vizsgálat lehetőségével.

 

Drága és bonyodalmas a külföldi labor

E vizsgálatokat gyakran külföldi, elsősorban holland magán laboratóriumokban végeztetik, amelyek ugyan megfelelő akkreditációval rendelkeznek, de az általuk elvégzett munka mégis kívánnivalót hagy maga után. Tapasztalataink szerint az eredményközlés hosszadalmas, a vizsgálati díj pedig egyáltalán nem olcsó. A vizsgálati eredményközlés sem mindig felel meg az akkreditációs előírásoknak. A Nébih viszont rendelkezik a megfelelő apparátussal, gyors és korszerű, jelentősen olcsóbb, mint a külföldiek, laborok. Hazánkban ez két helyen hozzáférhető. Vetőmagminták vírusvizsgálata Velencén (2481 Velence, Ország út 23.; 06-22/589-240; e-mail: [email protected]; illetve a növényi részek és a vetőmagminták viroid vizsgálata Budapesten (1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.;
T: 06-1/309-1000/1814; 06-1/309-1000/1877; e-mail: [email protected]).

 

Ezt kell és érdemes megtenni!

Fontos tehát, mit érdemes tennie a termelőnek. Először is, csak megbízható forrásból szerezzen be szaporítóanyagot. Emellett a külföldi előállítású vetőmagoknál itthon végeztessen a vetés előtt laboratóriumi vizsgálatot, végezzen önellenőrzést a növényállományban, és szigorúan tartsa be a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályokat. Továbbá fontos elvégeznie a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítését.

(forrás: Nébih)