fbpx

Több mint 100 gabonahajó torlódik az apadó Mississippin

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 11.

Az USA-ból exportált gabona 60 százaléka a Mississippin jut el a kikötőkig, de ez nagyjából tízévente nehézségekbe ütközik a vissza-visszatérő aszály miatt. Az alacsony vízállás miatt most is akadozik a teherforgalom.

uszályok a Mississippin
Uszályok a Mississippin (forrás: thefreightway.com)

Sorra feneklenek meg az uszályok

Az idei szezon extrém alacsony vízállást hozott a világ leghosszabb folyóján, sorra feneklenek meg a gabonákkal teli uszályok – számol be a vg.hu. A lap a Blooombergre hivatkozva azt írja, hogy múlt csütörtökön már 122 hajó állt sorban a Stack-szigetnél és 15 Memphisnél. A tumultus miatt lassan már el sem tudják vontatni a szerencsétlenül járt fuvarozókat. A gabonával és szójával teli uszályok az amerikai mezőgazdasági területekről a Mexikói-öbölben lévő kikötők felé úsznak, míg visszafelé nyers- és finomított kőolajjal, valamint importált termékekkel megrakodva igyekeznek rendeltetési helyük felé.

Mississippi
A világ leghosszabb folyója kézenfekvő szállítási útvonal a kukoricaövtől a kikötőkig (szerk.: Horizont Média)

Az exportot a dollár szárnyalása is akadályozza, így az amerikai kereskedők csak módjával tudják kihasználni azt, hogy Oroszország a vártnál lassabban képes kijuttatni rekordtermesét a Fekete-tengeren át. (Lásd a témában cikkünket: Az orosz szintet hozza az ukrán gabonaexport.) Elakadtak a kulcsfontosságú műtrágyaszállítmányok is, miközben az Ian-hurrikán tombolása miatt átmenetileg leállították a floridai Mosaic Co. műtrágyagyár termelését. Az aszályt okozó La Nina jelenség továbbra is meggátolja a délnyugatról érkező viharokat, amelyek feltöltik a folyókat, és a hosszútávú előrejelzés szerint november 10-ig nem várható jelentős enyhülés.

Túl sok sós víz áramlik felfelé

A száraz időjárás másik következménye, hogy az alacsony vízszint miatt a Mexikói-öböl sós tengervize egyre inkább felhatol a folyóban. Egy átlagos évben a Mississippi nagy vízhozama elég ahhoz, hogy kimossa a mederből a tengervizet, de amikor nem elég csapadékos az idő, akkor a sűrűbb sós víz a folyó alján felfelé folyik. Extrém esetben a tengeri áramlat veszélybe sodorhatja New Orleans ivóvíz- és ipari vízellátását is.