fbpx

Technológiával mérsékelik a szélsőséges időjárás hatását

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 10.

Automata öntözőberendezésekkel, árnyékolással és termálvizes fűtéssel próbálják mérsékelni a szélsőségessé váló időjárás okozta károkat a szentesi zöldségtermelők – közölte az ötszáz környékbeli gazdát tömörítő Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) tájékoztatójában.

 

Paprika zömében, alul egy kis paradicsom
Leginkább paprikaféléket, emellett paradicsomot és egyéb zöldségeket termelnek a szövetkezet tagjai (Fotó: DélKerTÉSZ)

 

A paprika az egyik leggyakrabban vásárolt zöldség a magyarok háztartásokban

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke, elmondta, hogy 2021 első tizenegy hónapjában a friss piaci termékeknél a 2020-as 22 ezer tonnáról 26 ezer tonnára nőtt a beszállított mennyiség az új üveg- és fóliaházaknak köszönhetően.

A parikafélék területe öt hektárral nőtt, és több mint 13 ezer tonnára nőtt az értékesített mennyiség, az árbevétel pedig 6,6 milliárd forintot tett ki. Fürtös paradicsomból 40 százalékkal növelték a termelt mennyiséget.

Paprikából a legtöbb a tradicionális fajtákból fogy, de a fiataloknál népszerűek a különlegesebb, színesebb és édesebb fajták, a külföldi piacokon népszerű a magyar kápia paprika is.

Jelentős a paradicsomexport is, amely az idén éves szinten a hétszeresére nőtt Szentesen. Elsődleges piacaik Közép-Kelet-Európa és Németország.

 

Zöldség-, gyümölcs fogyasztás az EU-ban
Van hova fejlődnünk az egészséges étkezés terén (Infóábra: MTI)

 

A DélKerTÉSZ 2002-ben alakult

Közel 500 szövetkezeti tag – szentesi és környékbeli termelők, családi gazdaságok, társvállalkozók – termelő tevékenységét fogja össze a szövetkezet. Leginkább paprikaféléket, emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejes káposztát és kínai kelt is termesztenek.

A 143 hektáron termelő DélKerTÉSZ tagjai a közlemény szerint az idén az első tizenegy hónapban 5200 tonnával több zöldséget értékesítettek, mint az előző év azonos időszakában, így az értékesített mennyiség 50 920 tonna volt.

Az árbevétel 10,8 milliárd forintra nőtt, ami 1,3 milliárddal több, mint tavaly.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc