fbpx

IV. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozat

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 december 04.

Eljutottunk arra a pontra, amikor már nem a forráshiány, sokkal inkább a tudásdeficit a legnagyobb gátja a fejlődésnek a hazai agráriumban. Mert a megfelelő szaktudás, az információ és menedzsmentismeretek hiányából adódóan a gazdák – tisztelet a kevés kivételnek – gyakran ad-hoc és rossz döntéseket hoznak.

 

 

A további fejlődés előfeltétele viszont a termeléshez kötött adatgyűjtés, majd az adatok elemzése és azokból megalapozott döntések meghozatala. A IV. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozaton többek között ezekről a témákról lesz szó 2019. december 12-én a Kaposvári Egyetemen, majd 2020. január 16-án Debrecenben, a Magro.hu mezőgazdasági piactér szervezésében.

Sok más mellett a tudásdeficit is jellemző a hazai agráriumra, de szerencsére – a gazdálkodók egy részére – a tanulni vágyás is. És ez rá is fér a szereplőkre, mert a digitalizáció használata egyelőre sok esetben kimerül az erőgépek automata kormányzásában és abban, hogy mindenkinek okostelefonja van.

Pedig a digitalizáció révén begyűjthető adatok átgondolt felhasználásával érdemi hatékonyságnövelés lenne elérhető például a gabonatermesztésben is. Jelenleg viszont csak ott tartunk, hogy a gazdák nagy része tisztában van a precíziós gazdálkodás fontosságával, de mégsem gyűjt adatokat a termelésről, mert nem tudja, milyen információk a lényegesek. Vagy ha rendelkezik is bizonyos adatokkal, azokat semmire nem használja.

Ennek pedig az a következménye, hogy míg a kukorica ötéves hazai termésátlaga hektáronként 7 tonna, ugyanez 12 tonna Új-Zélandon, 11 tonna az USA-ban, 11 tonna Chilében vagy 9 tonna Törökországban. És még sorolhatnánk…

Vagy a búzánál: itthon a hektáronkénti termésátlag hozzávetőlegesen 5 tonna, alig több, mint az 1970-es években, miközben az akkor velünk azonos szintről induló Franciaország már 7-8 tonnánál tart. Igen, lehet, hogy a miénk sokkal jobb minőségű, csak éppen a piac ezt nem fizeti meg.

Ezzel szemben a magyar gazdálkodók egy jelentős része nem ismeri a földje adottságait és az állományának részletes állapotát a termesztés során, így helyspecifikus gazdálkodásról, tudatosságról és hatékonyságnövekedésről nem beszélhetünk.

 

Következtetés

 

A hazai gazdák a napjainkban használt technológiákkal kapcsolatos tudásszintje messze van az optimálistól és a kívánatostól, van tere tehát a fejlődésnek.

 

A megoldás a képzés és a szakmai tudásszint emelése

 

– Semmi okunk arra, hogy a továbbiakban is mindent ugyanúgy csináljunk, mint eddig. Közös érdekünk, hogy a helyzeten javítsunk. Ennek érdekében a Magro.hu az idei eseményével már negyedszer rendezi meg a KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatát, ahol szakmai partnereivel bemutatja a kukorica- és búzatermesztés teljes ciklusát.

Arra keressük a választ, hogy mik azok a kulcsadatok és információk, amelyek ismerete nélkülözhetetlen a hatékonyságnöveléshez. A cél az, hogy a tudásszint emelkedjen, és a gyakorlat közelítse az optimálist – mondta Németh István, a Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője.

 

A konferencia témái:

 • Hogyan és miért tud a karcolásos talajműveléssel költséget spórolni?
 • Milyen eredményekre képesek a legjobb martonvásári kukoricahibridek és búzafajták?
 • Mire képes a Duo Sytem technológia a kukorica növényvédelmében?
 • Hogyan néz ki a talajközpontú tápanyag-ellátás a gyakorlatban?
 • Miként kell a növényi stresszkezelést profi módon végezni?
 • Milyen gabonát kell termeszteni ahhoz, hogy az állattartóknak magasabb áron lehessen azt értékesíteni?
 • Hogyan támogatja egy bank az adatalapú döntéseket?
 • Hogyan lehet egy új, digitális alkalmazás bevonásával a gazdálkodást még jobban mérhetővé, nyomon követhetővé tenni, a szakmai döntések időzítését optimalizálni.
 • Mi az a nagy hiba, amit háromból 2 gazdálkodó elkövet a gabonaértékesítéskor, és emiatt sok pénzt dob ki az ablakon?
 • Hogyan lehet a talajvizsgálat és levélanalízis alapján a termésbiztonságra alapozva a hozamokat növelni speciális lomb- és talajtrágyákkal?
 • Mire kell figyelni az öntözés megtervezésekor?
 • Hogyan teremt adatból értéket a KITE a gazdálkodó számára?
 • Milyen lehetőségek vannak a gabona beltartalmának, toxintartalmának gyors reprezentatív mérésére?
 • Hogyan segíti a gazdálkodókat a GPS-alapú talajmintavétel, a tábladiagnózis és adatelemzés a hatékony termelésben?
 • Mi az a kártételi küszöbérték, és milyen új, innovatív mobileszköz segítségével lehet a kukorica termésmennyiségét megbecsülni?

 

A KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozat teljes programja itt érhető el:

 

https://www.magro.hu/konferencia/

 

A konferenciáról további információt kérhet a következő elérhetőségeken:

 

Németh István
ügyvezető, gabonapiaci szakértő
Magro.hu
a mezőgazdaság piactere
Email: [email protected]
Tel:+36 20 424-9664