fbpx

Ismét kérhető támogatás a méhészeti járművekre

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 15.

A Kincstár közleménye szerint újra megnyílt a méhészeti járművek támogatási lehetősége. Legalább 80 méhcsaláddal kell rendelkeznie a kérelmezőnek.

IFA, kaptárak
Az üzemben tartást támogatják (forrás: atw.hu)

Ismét de minimis-támogatás kérhető legfeljebb kettő darab méhészeti eszközhordozó járműre, üzemben tartásához kapcsolódó megfizetett, és igazolt költségekre, illetve az OBU fedélzeti rendszer vásárlásához. A támogatás a 2022. évben igazoltan megfizetett kötelező gépjármű- felelősségbiztosítási, illetve a tárgyévi gépjárműadó költségét fedezi, továbbá járművenként, 5 évente az OBU fedélzeti rendszer nettó árából max. 40 ezer forintot biztosít.

A támogatás igénybevételére az a méhész jogosult, akinek a tárgyévben elvégzett monitoringvizsgálat alapján legalább nyolcvan méhcsalád volt a tulajdonában, és a vizsgálat adatait a kérelmező kötelezettsége szerint bejelentette a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR).

A támogatási kérelem kizárólag az Ügyfélkapun keresztül nyújtható be 2023. február 15. és április 15. között az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → Mezőgazdasági csekély összegű támogatás → Méhészeti járművek üzemeltetési költségeinek támogatása menüponton keresztül.

Figyelem, február 28-án lejár a méhészeti válságtámogatás benyújtási határideje!