fbpx

Paradicsom: kevesebb import mellett jóval magasabb ár

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 03.

A holland, spanyol és olasz paradicsomtermelők helyzete sem volt könnyű idén, ennek köszönhető, hogy ötödével kevesebb paradicsom érkezett idén hazánkba, amit egy 20-30 százalékos áremelkedés követett. Sovány vigasz, de vannak ettől lényegesen drágábbá vált zöldségek, gyümölcsök is a kínálatban, csak néhány tudta tartani a tavalyi árszintet.

paradicsom
A kínálat és a költségek tükrében nem is olyan drága (fotó: Horizont Média)

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a magasabb paradicsom ár a kisebb kínálatot is figyelembe véve egyáltalán nem kirívó a hazai zöldség-gyümölcs piacon. Ám feltűnő, hogy a hazai áremelkedés mértéke ezen a téren is a többszöröse az európainak.

EU-átlag: 10%-os drágulás

Az Európai Bizottság szerint az EU-ban a friss piacra szánt paradicsom termése 2022-ben 3 százalékkal 6,2 millió tonnára mérséklődhetett a 2021. évihez képest. A paradicsom termelői ára uniós átlagban 1,69 eurót tett ki kilogrammonként 2022 októberében, 10 százalékkal haladta meg az előző év átlagát. Hollandiában és Spanyolországban azonban 22, illetve 20 százalékkal emelkedtek az árak, amelyek így sem érték el az uniós átlagot (1,52-1,50 euró/kg). Az aszályt szenvedett Olaszországban 11 százalékkal 1,99 euró/kilogrammra nőttek az árak, Franciaországban pedig 16 százalékkal 2,26 euró/kilogrammra.

Az EU frissparadicsom-importját növekvő, exportját csökkenő tendencia jellemzi. Marokkóból 17 százalékkal 331 ezer tonnára nőtt az import 2022 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Magyar paradicsom: 20-30%-os drágulás

A KSH adatai szerint Magyarországon az ipari paradicsom mennyisége 30 százalékkal 80 ezer tonnára csökkenhetett idén a 2021. évihez képest. A Budapesti Nagybani Piacon az 1–47. héten a gömb paradicsom nagybani ára 30 százalékkal (676 forint/kilogramm), a fürtös paradicsomé 25 százalékkal (813 forint/kilogramm), a koktélparadicsomé 21 százalékkal (1462 forint/kilogramm) volt magasabb az előző évhez mérten.

A magyar import mennyisége 18 százalékkal 14,2 ezer tonnára csökkent. Legfőbb beszállítónktól, Olaszországból 44 százalékkal 333,7 tonnára esett a behozatal. A paradicsom kivitele 10 százalékkal 11,05 ezer tonnára emelkedett, ami döntően Csehország (4,95 ezer tonna) és Szlovákia (2,98 ezer tonna) felé irányult.

Olcsóbb és drágább zöldségek

Az AKI adatai alapján a zöldségek többsége 30-40 százalékkal drágább most, mint tavaly ilyenkor volt. Kirívóan drágult a burgonya (60-80%) és a fürtös uborka (78%). Viszont van jó pár termék, amelynek az infláció alatti mértékben emelkedett az ára. Ilyen a kígyóuborka, a spárgatök, a cukkini, a sárgarépa, a zeller, a sóska és spenót, a fejessaláta, a karalábé, az összes retekféle és a zöldhagyma.

A tavalyi árszintet tartják a száraz babok. Szinte ugyanannyiba kerül a kínai kel és a dió, utóbbiból kiváló volt az idei termés, valamint az almák is a tavalyi ár körül ingadoznak az európai túlkínálat miatt. Sokat veszített az értékéből a birs, amit most 20-30 százalékkal olcsóbban szerezhettünk be.

Ezek a cikkek is érdekelhetik a témában:
Készülnek a spanyolok: nem lesz holland paradicsom a télen
Árstop: újabb két alapélelmiszer kapja meg
Csigalassan keresi helyét a lengyel alma