fbpx

A méhészek már igényelhetik a válságtámogatást

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 02.

A Magyar Államkincstár 8/2023. (I. 30.) számú közleménye alapján a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez idén is válságtámogatás igényelhető. A válságtámogatás oka az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggő gazdasági sokk.

méhész
A háború plusz terheket rakott erre az ágazatra is (forrás: Fehér Méhészet)

Az éves nemzeti keret 950 millió forint

Egy tavaly októberi európai bizottsági közlemény alapján a méhészeti tevékenységet végző természetes és jogi személyek vissza nem térítendő támogatásként legfeljebb 250.000 euró (97,5 millió forint) mértékű válságtámogatást jogosultak igénybe venni. A válságtámogatás tárgyévre meghatározott hazai ágazati keretösszege legfeljebb 950 millió forint.

Nyilatkozni kell

A méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet alapján kizárólag az orosz-ukrán konfliktus miatt gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozásokés élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtható válságtámogatás. A kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy mekkora válságtámogatásban részesült eddig, valamint arról, hogy gazdasági nehézsége összefüggésben áll az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktussal (lásd vámmentesen beáramló ukrán termékek árletörő hatása).

Itt az idő benyújtani!

A kérelmező a 2022. november 15. napján a TIR nyilvántartásban szereplő méhállomány alapján méhcsaládonként 1000 Ft támogatásra jogosult azzal, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg a kérelmező és a vele kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad válságtámogatási keretet. A kérelmeket 2023. február 1. és 28. között elektronikusan lehet benyújtani, a Kincstár 2023. május 15-éig dönt a támogatásról.