fbpx

Ilyen volt az ősz Európában és ilyen lesz a folytatás

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 28.

A vártnál gyengébb aratási eredmények után az őszi vetések is lassan haladnak Európában. Az írek, hollandok, angolok és németek azonban szerencsésebb időjárást fogtak ki, mint az unió többi nemzete.

 

 

Az aratás csalódást okozott

Szeptember végén, októberben Európa több országában is késéseket okozott az aratásban és vetésben az időjárás esősre fordulása. Ez volt a helyzet Franciaország nyugati és délnyugati részén, a Benelux államokban, Lengyelország déli részén, Kelet-Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Görögországban. A MARS becslése szerint az összes tavaszi vetésű növény várható hozamai rosszabbak lettek a korábban vártnál, sőt, a kukorica, napraforgó és cukorrépa termései az ötéves átlagtól is elmaradtak.

 

 

Szinte mindenhol fennakadás a vetésben

Az őszi vetések Írországban, Hollandiában, Németországban és az Egyesült Királyságban a száraz idő ellenére is rendben haladtak szeptember folyamán, és csak rövid időre torpantak meg október elején, az akkori esők miatt. Franciaországban, a Benelux államok déli részén és Lengyelországban a magágykészítés után fordult csapadékosra az idő, így egy időre leállt a vetési kampány. Hasonló volt a helyzet Szlovákiában, Kelet-Csehországban, Szlovéniában és Horvátországban. Magyarországon – kisebb mértékben Bulgáriában és Romániában – már a magágykészítés sem sikerült. Itt előbb a túl száraz időjárás késleltette a repce elvetését, majd az esők a kukorica aratását és a búza vetését. Ukrajnában viszont a szárazság akadályozta az őszi kalászsok időbeni földbe kerülését. Spanyolországban és Portugáliában a vetés általában október közepén kezdődik, de itt is túl szárazak voltak hozzá a talajviszonyok. Olaszországban és Görögországban az őszi kalászosok vetése csak novemberben kezdődik.

 

 

Megint melegebb lesz

Október 30-ig a szokásosnál lényegesen melegebb körülmények várhatók Középkelet, Délkelet- és Észak-Európa nagy részén, ideértve Észak-Németországot is. A napi átlaghőmérséklet 2-6 °C-kal lesz a sokéves átlag felett. Az Ibériai-félszigeten, Kelet-Európában és a Fekete-tenger keleti oldalán 5 mm-nél kevesebb csapadékösszeg várható. A hosszú távú időjárás-előrejelzések szerint november, december és január folyamán a szokásosnál melegebb lesz a Földközi-tenger térségében, Kelet-Európában (Oroszország európai területein is), illetve Észak-Európában. A szokásosnál szárazabb körülmények valószínűek az Ibériai-félszigeten és a Földközi-tenger keleti régiójában – írja a MARS.