fbpx

Kukoricatarlók kezelése búzavetés előtt

Írta: MezőHír-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 24. -Hirdetés

Kukorica vagy kalászos után vetett kalászosokban a Fusarium fajok szaporítóképletei felszaporodhatnak a talajban. A mikotoxint termelő Fusarium fajok elsősorban a talajban található növényi maradványokon telelnek át, innen támadják meg a növényeket. Az ellenük való védekezés alapeleme, hogy csökkentsük az áttelelő képletek számát és így a jövő évi fuzáriumfertőzés erősségét is.

Amalgerol® Protect Pack

Amalgerol® Protect Pack gyűjtőcsomag: Amalgerol® növénykondicionáló készítmény (2 ×10 liter) + 2 liter Biofil® „B” komponens. Dózis: Amalgerol® 2–4 l/ha + Biofil® „B” komponens 0,2–0,4 l/ha. A csomag tartalma 5–10 hektár kezelésére elegendő, a fertőzési nyomás figyelembevételével.

Az Amalgerol® tápanyagot és életteret biztosít a talajbaktériumok számára, amelyek az Amalgerol®-kezelés eredményeként erőteljes szaporodásnak indulnak. Amennyiben egy új baktériumfajt juttatunk a talajba, hogy ott elszaporodva különböző kedvező hatásokat érjünk el, az Amalgerol®-kezelés segítségével növeljük a bejuttatott baktériumkészítmény túlélési esélyeit, és segítjük a felszaporodását.

A Biofil® „B” komponens hatóanyaga a Bacillus subtilis baktériumfaj. A Bacillus baktériumtörzsek elsősorban a talajból fertőző növényi kórokozókat gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, szklerotínia, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). Különösen a fuzáriumfajok ellen hatékonyak. Emellett növényi növekedést serkentő hatásúak. A törzsek sziderofórmolekulákat termelnek, melyek a gyökérkörnyezetből megkötik a vasat vas-sziderofór formában. A gyökérkörnyezet így vashiányossá válik sok kórokozó gomba számára, mert a vas-szidorofórokat nem tudják felvenni, hasznosítani, ezáltal növekedésük, elterjedésük visszaszorul. Ugyanakkor a vas-sziderofórokat a növényi gyökerek képesek felvenni. A Bacillus baktériumok élettérfoglaló stratégiájuk révén is gyorsan és nagy számban képesek a gyökérfelületen megtelepedni, így gyakorlatilag kiszorítják onnan a kórokozó gombákat.

A Bacillus subtilis több mint hetvenféle antibiotikumot képes előállítani, így e nemzetség fajai közül a legtermelékenyebb. Az antibiotikumok a talajban csökkentik a növényeket fertőző gombák felszaporodását és fertőzését.

A legtöbb baktériumkészítmény hatóanyaga élő baktériumokból áll, így ezeknek a termékeknek az eltarthatósága korlátozott. A „B” komponens nem élő baktériumokat, hanem baktériumspórákat tartalmaz. A gömbölyű, vastag sejtfallal rendelkező baktériumspórák nagyon ellenállóak, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktériumtermék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel is. A spórák csíraképességüket hosszú ideig képesek megtartani kedvezőtlen körülmények között, ugyanakkor a talajra permetezve és beforgatva, kedvező körülmények közé kerülve rohamosan csírázásnak indulnak és fölszaporodnak.

Az Amalgerol® Protect Pack hatása Fuzárium ellen laborkörülmények között

Laborkísérletek során a fuzáriummal oltott Petri-csészében jól látszanak a jellegzetesen lila színű fuzáriumtelepek, amelyek teljesen befedik a Petri-csészét. Ha a Petri-csésze felső és alsó pontjára Bacillus subtilis hatóanyagú „B” komponenst cseppentünk, az jól látható módon visszaszorítja a fuzáriumtelepeket. Az Amalgerol®-lal megerősített „B” komponens pedig erőteljes baktériumtelepeket hoz létre, teljesen visszaszorítva a fuzáriumfertőzést.

Az Amalgerol® Protect Pack kijuttatható a kalászosok vetése előtti talaj-előkészítéskor a talajra permetezve, ebben az esetben keverhető folyékony műtrágyákkal, vagy kelés után, az őszi gyomirtásokkal egy menetben. Ekkor a kijuttatás után nem dolgozzuk be a készítményt a talajba, de előnyös a kijuttatást egy csapadékos időszakot megelőzően elvégezni, hogy az eső a készítményeket bemossa a talaj felső rétegébe.

Hechta