fbpx

Olajmagok: a szója mentheti a helyzetet

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 30.

A repce lassan lekerül a táblákról, és hamarosan befutnak a korábban vártnál gyengébb hozamadatokról szóló jelentések. A piac már a nyár végi, őszi betakarítású olajnövények kilátásait fürkészi.

szója méh
Az északi félteke szójája nem sok, de számítunk rá (fotó: Horizont Média)

A nyári aratások csalódást hoznak

Az európai repcével kapcsolatban már az utolsó számokat várjuk. Néhány héttel ezelőtt még ötéves termelési csúcsban bíztak az elemzők, a vége azonban az lehet, hogy csak a tavalyi számokat hozza az európai eredmény. Vagyis nem lenne rossz, de annyira jó sem. (Lásd: Eljött az aratás: 22%-ot zuhant a repce ára.) Nagyon bíztunk a napraforgóterület 4,4 százalékos bővülésével járó termelési rekordban is, a terv azonban itt is füstbe mehet a forró, aszályos időjárás miatt, ami mind Franciaországot, mind Romániát, mind az európai hozamrekordot tartó Magyarországot sújtja.

Régóta nem hallottunk a kanadai és az ukrán repce állapotáról, de az aszálytérképek nem sok jót ígérnek. A május végi becslések még arról szóltak, hogy a világ (különösen Kanada) repcetermése 2017 óta először haladná meg a feldolgozóipari igényeket. De, mint látjuk, egy hónap nagy idő…

A déli féltekén, Ausztráliában jó feltételek mellett valósult meg a repcevetés. A növény területe eléri a 3,3 millió hektárt, 12 százalékkal haladja meg a tavalyi kiterjedését. A várt össztermés ennek ellenére 17 százalékkal kisebb, amiben bizonyára a magas műtrágyaárak is közrejátszanak. Az ausztrál termés februártól jelent fontos utánpótlást az európai feldolgozóipar számára. Ha az északi termelés gyengén sikerülne, ez tompíthatná az itteni piaci feszültségeket.

repcetermés
Repcetermelés és -felhasználás (forrás: dtnpf.com)

Szója: javuló kilátások

A szójabab globális kilátásait illetően viszont egyre optimistábbak az elemzők. Az USDA szerint a 2022/23-as gazdasági évben 395,4 millió tonna szója kerülhet a raktárakba, 12,3 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Leginkább a 2,8 millió tonna körüli ukrán szójatermésben bíznak, de felfelé korrigálták a várható brazil és argentin termést is: 149 millió tonna, illetve 51 millió tonna lehet a végeredmény a két országban. Az elemzők szerint összesen 170 millió tonna bab kerülhet a világpiacra, 9 százalékkal több a tavalyi mennyiségnél. Ez fontos fejlemény lenne ebben a túlpörgött, minden hírt túlreagáló világban.

A júliusi szója ára a chicagói tőzsdén most 245 ezer forintnak megfelelő összeg (649 dollár/t), míg a novemberi már csak 201 ezer (532 dollár/t), amit a jelen állás szerint hosszan tartani tud. A forint árfolyama és a háborús fejlemények befolyásolhatják a bab árát az ősz folyamán (inkább csökkenthetik, mint növelhetik).