fbpx

Tudósok, kutatók között egy igazi agrárinnovátor

Írta: Sándor Ildikó - 2023 március 24.

“Többet ésszel, mint erővel”- ezt a tömör mondatot választották mottójául a 31. Magyar Innovációs Nagydíj átadásának. A Parlamentben, 2023. márc. 24-én ünnepélyes keretek között adták át az Innovációs Nagydíjat, valamint 6 Innovációs Díjat és 3 kiemelt elismerést, a beérkezett 37 pályázat közül a legjobbaknak.

Az innovációk, tudósok, kutatók között rendszeresen elismerik az agrárium szereplőit, az idén is így történt, olyan innovációkat értékeltek, mint a környezetbarát gyeprács, egy új tojóhibrid, egy, a növényi immunrendszert erősítő gomba, egy kukoricavetőmag-előállítási megoldás, egy új paprika, félsertés nyomkövetéséhez használt RFID rendszer. A mezőgazdasági innovátorok közül a legnagyobb elismerésben, a 2022. évi Agrár Innovációs Díjban az AgroVIR Kft. részesült az AgroVIR 4 Connect digitális szolgáltatáscsomagért.

Az elismerést átadta Farkas Sándor miniszterhelyettes, a díjat átvette Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője

Ne manuálisan kelljen rögzíteni az adatokat

Az adatszolgáltatás fejlesztéséről ismert cég célja ezúttal az volt, hogy a szántóföldön zajló eseményeket , munkaműveleteket, kijuttatásokat, a felhasznált gépi és emberi erőforrások adatait ne manuálisan kelljen rögzíteni, hanem automatikusan érkezzenek a rendszerbe. Ez a megoldás egyrészt kiküszöböli az emberi hibákat, és persze növeli a hatékonyságot. A gépekről és mobil eszközökről érkező információk a gyártótól, szolgáltatótól függetlenül egy egységes validáló felületre érkeznek.

Már nemcsak a nagyok kiváltsága

Az AgroVIR szolgáltatást igénylő gazdák átlag területmérete csökkenő tendenciát mutat, ami jelenleg 646 hektár. Ebből is látszik, hogy a digitalizáció előretör, és ma már nemcsak a nagyüzemek, hanem családi gazdaságok privilégiuma is.

A díjazott AgroVIR cégről, munkájukról, terveikről exkluzív interjúnkban itt írtunk korábban.

Gratulálunk az összes díjazottnak!