fbpx

Rengeteg pénz jut az erdőgazdálkodási célokra

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 19.

A magyar KAP Stratégiai Tervben 2023 és 2027 között 310 milliárd forintot különítettek el közvetlen erdészeti támogatásokra. Ez közel a háromszorosa az előző pénzügyi ciklusban felhasznált keretnek.

farakás
A fakitermelés a gazdálkodás szerves része (fotó: Horizont Média)

Sokkal több pénz várható

A következő öt évben a magyar agrárium 2891 milliárd forint támogatást vehet igénybe, ami nagy lehetőség az ágazat számára, és az új Közös Agrárpolitikában (KAP) az erdőgazdálkodók is több forráshoz jutnak – foglalta össze Zambó Péter, az agrártárca erdőkért és földügyekért felelős államtitkárának szavait a vg.hu. Az energiaválság, valamint a klímaváltozás mérséklésére tett erőfeszítések miatt az erdők stratégiai jelentősége nőtt, szükség van a faanyagra is, de a turisztikai szolgáltatásokra is megnőtt az igény. Mindezt az előző pénzügyi ciklushoz mérten a források közel megháromszorozásával is elismerik.

A klímaváltozást toleráló fajokat elegyítsünk

Kormányzati szándék, hogy a jelenlegi 22 százalékos erdőborítottság 2030-ig 27 százalékra növekedjen. A legfontosabb eszköz ehhez a telepítési támogatások rendelkezésre állása, illetve az ipari célú faültetvények telepítésének ösztönzése – írja a portál. Az államtitkár elmondta, hogy a telepítéskor különös kritérium az elegyesség, vagyis az, hogy több fafajból álló erdőket hoznak létre. A fafajok kiválasztásához pedig a Soproni Egyetemen egy döntéstámogató rendszert dolgoztak ki, amelyik a telepítéskor és felújításkor segít abban, hogy a klímaváltozás trendjeinek figyelembevételével tudnak fafajokat választani.

Gépre, telephelyre is lesz pénz

Az akác telepítése továbbra is támogatott, de csak ott, ahol a jogszabály ezt nem tiltja, így például a Natura 2000-es területeken továbbra sem lehet ezt a fafajt telepíteni. Emellett folytatódik az idegenhonos fajok visszaszorítása – tette hozzá. Támogatásra számíthatnak a fiatal erdőgazdálkodók, és forrást lehet igényelni a gép- és eszközpark korszerűsítésére, valamint a telephelyek fejlesztésére is. Ebben az uniós támogatási ciklusban eljuthatnak oda a magyar erdőgazdálkodók, hogy elmondhassák, európai színvonalú gépparkkal művelhetik erdeiket.

A tavaly év végén zárult pályázatok alapul szolgálhatnak az új kiírásokhoz is. Aki erdőt telepít, az nemcsak ennek költségéhez kap dotációt, de 12 éven át jövedelempótló támogatásban is részesül. Itt írtunk róla: 12 éven át a területalapú dupláját lehet elnyerni vele.