fbpx

Áprilisig kell várni a jobb piaci helyzetre

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 06.

Az első negyedévében erős kínálat nyomás alatt van a globális kukoricapiac. Az északi és a déli félteke országainak is van eladó terményük. Ukrajna júliustól dominálja az európai piacot, és még mindig van mit szállítania.

kukoricaszemek
A magyar termés nem túl jó minőségét is nehéz megőrizni áprilisig (fotó: Horizont Média)

A 374 forintos dollárárfolyamnak köszönhetően ismét 80 ezer forint alá esett az országhatárunkra érkező ukrán kukorica tonnánkénti ára, 78 ezer forint az átlagos átvételi ár. A búza sem sokkal több, 82 ezer forint.

Ukrajna: az eladható mennyiség 28%-a még vevőre vár

Európa leginkább brazil és ukrán forrásból fedezi importigényét, e két ország 2021/22-ben 83 százalékban biztosította a számára szükséges kukoricát, most pedig már 92 százalékos mértékben. Az ukrán behozatal júliustól nagyon meglódult, december végéig a tavalyi mennyiség dupláját fogadta az EU a háborúzó országból. Az USDA úgy becsüli, hogy a következő betakarításig még 5 millió tonna kukoricát tudnak piacra dobni az ukránok, ennek java az EU-ba érkezhet, hiszen a közösségnek még 7 millió tonnára lenne szüksége. A teljes ukrán kivitelt 17,5 millióra teszik az elemzők 2022/23-ban, az európai importigényt pedig 21,5 millió tonnára.

Brazília: 90%-ban kiárusítva

Pörög a brazil kukoricaexport is. A safrinha (másodvetésű) kukorica nagy mennyiségben indult útnak elsősorban Kínába, miután az ázsiai állam úgy döntött, a bizonytalan érkezésű ukrán gabona helyett inkább a dél-amerikai szállítmányok előtt nyitja meg kapuit. Brazília csak december folyamán 6,4 millió tonna kukoricát exportált, közel dupla annyit, mint egy évvel ezelőtt. Március óta már 40 millió tonnát szállított ki, ami lényegesen meghaladja az elmúlt öt év átlagát, a 26 millió tonnát. Utoljára 2013-ban láttunk hasonlóan élénk brazil kukoricaexportot. A teljes kivitel ebben az értékesítési szezonban 44,5 tonna lehet a becslések szerint.

Az USA erőt gyűjt: a kukorica 80%-a még eladó

Mindeközben az USA kukoricaexportja vontatottan indul, a betakarítást követően 26 százalékkal kevesebbet tudtak eladni, mint 2021-ben. Márciustól könnyebb piaci helyzetben találják magukat, mivel addigra sem ukrán, sem brazil safhrina (másodvetésű kukorica), sem argentin kukorica nem lesz számottevő mennyiségben a kínálatban. Az amerikai kereskedők az új kukorica aratásáig még legalább 43 millió tonnát tudnának piacra dobni, Kína érdeklődésében bíznak leginkább.

Lásd még a témában: Ezt üzeni a kint maradt ukrán kukorica a magyar termelőknek.

Gönczi Krisztina