fbpx

A húsvét nagyobb üzlet, mint a karácsony

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 21.

A téli üzletmenet a legtöbb agrártermék esetén csendes volt, most a húsvétban bíznak a kereskedők. A tavaszi ünnep egyre inkább felértékelődik, a trend nem a járvánnyal kezdődött.

 zöldség-gyümölcs
Csökkennek az évben belüli árkiugrások, a karácsony üzleti szerepe mérséklődik (forrás: br.de)

A vendéglátóipar kiesését nagyrészt pótolni lehetett

A vendéglátóipart érzékenyen érintették a járványügyi korlátozások Németországban is. Egy hamburgi zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég, az Elbegarten GmbH vezetője kifejezetten nehéznek írta le a 2021-es évet a FreshPlaza oldalán. Silke Hauschildt ennek ellenére továbbra is óvatos optimista: a piacok és az áruházláncok működnek, így kieső szegmenst részben ellensúlyozni tudják.

Eddig a beszerzés volt nehezebb

Az áru beszerzése ma sokkal nagyobb kihívás, mint az eladása. Egy ideig az a veszély is fenyegetett, hogy Spanyolországban, a németek legfontosabb zöldség-gyümölcs ellátójánál sztrájk lehet. Szerencsére végül megegyeztek a felek. Hauschildt hozzáteszi: a karácsony előtti időszak már egyébként sem legjobb üzleti szempontból. A járványtól függetlenül fokozatosan veszít a jelentőségéből, miközben a húsvét szerepe növekszik. „Ez a tendencia már több éve megfigyelhető. Ma már üzleti szempontból a húsvét az érdekesebb a zöldség-gyümölcs kereskedők számára.” (Itt pedig arról írtunk a retek piaca kapcsán, hogy a tél és nyár szezonális árhullámzása is ellapulóban van.)

Bürokrácia és fenntarthatóság német módra

Hauschildt szerint a járvánnyal járó intézkedések és bürokratikus szabályok bosszantják a kereskedőket és a vásárlókat is. Elképzelhetjük, ez mit jelent, ha maga a szó, „bürokrácia” is német eredetű (büro = hivatal). Emellett a fenntarthatósági elvárások is nehezítik a vállalkozás életét – és ezen a téren is Európa „legmakacsabb” nemzete a német. „Ahol csak lehetséges, alternatívát keresünk a műanyag csomagolóanyagra, korszerűsítjük a hűtőrendszereinket, és digitális ügykezeléssel csökkentjük a papír alapú munkát” – mondja a cégvezető. Mindezeket a változtatásokat a válság kellős közepén kell végrehajtani.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Jó lehetőség  a magyar termelőknek a német energiafordulat.