fbpx

A pandémia miatt visszaesett fogyasztást még a savanyúkáposzta-szezon helyreállíthatja

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 11.

Idén is mintegy 4 ezer hektáron zajlik a káposztafélék termesztése Magyarországon. A fejeskáposzta-szegmensben idén növekszik a hazai frissfogyasztás, a salátafélék iránti igény viszont a pandémia miatt valamelyest visszaesett.

 

Syngenta káposzta rendezvény

 

Egészséges a hazai káposzta

Mindez a Syngenta ősszel szokásos ócsai szakmai rendezvényén hangzott el. A rendezvényen Antal Gyula, a Syngenta zöldségvetőmag-üzletágvezetője kijelentette: „Örvendetes lenne, ha több zöldség kerülne a háztartások asztalára a betegségek megelőzése érdekében, különösen vírusokkal teli időszakban. A káposztafélék a zöldségeken belül ízletes, olcsó vitaminforrást jelentenek, ráadásul a termelésére a hazai adottságok – a kihívások ellenére – teljesen megfelelnek. A kora tavaszi időszakban a korai káposzta frissfogyasztása, a téli időszakban a savanyúkáposzta-fogyasztás területén lehetne növekedést elérni, amely a szegmens termelőinek versenyképességét is erősítené”.

 

Antal Gyula - Syngenta
Antal Gyula

 

Promócióval erősíthet a belpiac

A fejes káposzta, a kel- és vöröskáposzta termőfelülete az elmúlt évhez hasonlóan mintegy 3 ezer hektárt tett ki ebben az évben. Az egyéb káposztafélék, mint a brokkoli, a karfiol, a kínai kel és a karalábé termőfelülete kicsivel haladta meg az ezer hektárt. „A korai fejes káposzta területén nő a hazai frissfogyasztás. A salátaféléknél  a pandémia visszaesést hozott, mert ez az éttermek, szállodák kínálatának fontos alapanyaga. A hagyományos fejes saláta viszont kifejezetten keresett. Az európai piacon a magyar káposztafelületek, salátafelületek nem jelentősek, exportpiacra itt nem sok esélyünk van, viszont a hazai termékek fogyasztásának promóciójával kapcsolatban még sok a tennivaló”, ismertette Antal Gyula.

 

Földibolha és más kihívások

A szakember az ágazatra váró kihívások közül kiemelte az egyre szélsőségesebbé váló időjárást, amit leginkább korszerű öntözési – például csepegtetéses rendszerű – megoldásokkal lehet enyhíteni. Az idei évben a rovarkártevők is kihívást jelentettek a termelésben, az eddig soha nem tapasztalt mértékű földibolha invázió okozta a legnagyobb gondot. Emellett a hernyókártevők nyomása is magas volt, a káposztafélék esetében ez főleg a káposztalepkét és a káposztamolyt jelentette. A gazdaságok nagy problémája a megfelelő munkaerő-biztosítása. Itt a gépi betakarítás terjedése, vagy a drónok növényvédelmi célú használata jelenthet megoldást.

 

Erős fajták, és áttörés karfiolfronton

A szegmens meghatározó szereplőjeként a Syngenta elsőrendű célja bőtermő, az éghajlati viszonyoknak leginkább megfelelő fajtákat állítson elő. A korai fejes káposzták között az új F1 csapat tagjainak szerepe tovább nőtt. A Lauda F1 a legkorábbi fóliás, míg a Rosberg F1 a fóliás, illetve korai szabadföldi termesztési időszakban jelent kitűnő megoldást. A Toreador F1 új nyári fajta az idei évben is kiválóan szerepelt, köszönhetően a magas tripsz és baktérium elleni toleranciájának. Ez a fajta széles spektrumban, tavasztól őszig használható, illetve frissfogyasztása és savanyítása is lehetséges, így egy igazi univerzális fajta lehet belőle. A 80 napos tenyészidejével, 2-3 kilogrammos fejméretével ideális az áruházláncok számára is.

 

Rádi László Syngenta
Rádi László

 

Rádi László, a Syngenta termékmenedzsere szerint a karfiolfajták között áttörést értek el idén. A legújabb hazai nemesítésű Kamino F1 és Padme F1 fajták jól tartották a tenyészidejüket a nyári időszakban. A kifejezetten magas éjszakai hőmérsékletek ellenére a termés szép, rózsaminőséggel párosult. A kelkáposztapiac újdonsága a Dakota F1, amely mind nyáron, mind ősszel biztonságosan termelhető. A szép fodrozottságú, nagy fejméretű fajta a 2021-es évben mindenhol jól szerepelt.

 

Megújult portfolió

A vállalat saláta portfóliója az utóbbi években teljes megújuláson ment keresztül, mára már teljes kínálattal rendelkezik mind a fejes saláta, mind a jégsaláta termelők számára, és a színes saláták is egyre kedveltebbek. Hajtató, fejes saláták közül újdonság az őszi, kora tavaszi időszakra, fólia alá javasolt Singapore fajta, mely igazi “szőke” saláta, jó hidegtűrő képességgel, kiváló fejmérettel. Szabadföldi termesztésben tavaszra, őszre a Karmian szerepe növekszik, amely fuzárium-toleranciája mellett az egyik leggyorsabb saláta a piacon. A Sappian fajtánk a nyári szabadföldi termesztésben emelkedett ki gyorsaságával és magszárképzéssel szembeni toleranciájával. Rezisztenciát tekintve mindhárom fajta a ma elérhető legmagasabb, peronoszpóra rasszokkal szembeni ellenállósággal rendelkezik.