fbpx

Biodiverzitás és zöldítés, ezúttal egész közelről

Írta: MezőHír-2021/10. lapszám cikke - 2021 október 12.

A klímaváltozás hatásai nemcsak a mezőgazdasági termelésünket, de a szűkebb környezetünket, sőt, magát a jóllétünket is befolyásolja. Ezért megoldásokat kell találnunk, hogy az urbanizáció és a klímaváltozás hatásai ellenére is fenntarthassuk a biodiverzitást, megőrizzük zöld környezetünket és a levegőnk minőségét.

 

Díszkertészet
A kertészeti ágazaton belül a dísznövényeknek van a legnagyobb fajgazdagsága és fajtaszortimentje

 

A hazai díszkertészágazat állítja elő egységnyi területen a legmagasabb termelési értéket. A dísznövényágazat közel 500 milliárd forint árbevételt termelő, nemzet gazdaságilag is fontos ágazat a mezőgazdaságon belül. Kiemelten kézimunkaerő-igényes, az ágazat közel 100 ezer állandó és 16 ezer szezonális munkavállaló számára jelent megélhetést. Az egy hektárra jutó éves munkaerő-felhasználás alapján a növénytermesztő gazdaságok átlaga, éves munkaerőegysége 2 200 óra/év, míg a dísznövénytermesztőknél ennek a tízszerese jellemző.

A közel 6 000 ha érintett felület 90%-án díszfaiskolai tevékenységet és karácsonyfa-termesztést végeznek. Ez a szám is mutatja a díszfaiskolák kiemelt súlyát és jelentőségét az ágazaton belül. Érdemes megemlíteni még, hogy a kertészeti ágazaton belül a dísznövényeknek van a legnagyobb fajgazdagsága és fajtaszortimentje. Felhasználásuk, termesztéstechnológiájuk rendkívül speciális és változatos. Elsősorban a települési zöldfelület-gazdálkodás kialakításában és fenntartásában van meghatározó szerepük, de ezzel nem kevesebbhez, mint a hosszú távon fenntartható és élhető környezetünk fennmaradásához járulnak hozzá.

 

Biodiverzitás nemcsak a földeken, de közvetlen életterünkben is

Világszerte több mozgalom, számos civil szervezet és kutató küzd biodiverzitásunk elszürkülése, beszűkülése ellen. A More Green Cities for Europe (Több Zöld Várost Európának!) például egy olyan fórum, amely a közterületek zöldítését szeretné előmozdítani, innovatív ötletekkel, tudományos kutatásokkal, miközben az új zöldfelületek kampánya az EU társfinanszírozásával 13 országban valósul meg épp napjainkban. Az Európai Faiskolák Szövetsége (European Nurserystock Association – ENA) és belga, bolgár, dán, francia, görög, holland, ír, lengyel, magyar, olasz, és svéd tagszervezetei a fent említett Több Zöld Várost Európának! néven kezdeményezték kampányukat, amelyben terveik szerint a közüzemektől a termelőkön át természetesen a városi célközönségig mindenkit megszólítanak.

 

Magyarország is csatlakozott a Több Zöld Várost Európának! kampányhoz

Hazánk is jelentős szerepet vállalt a program népszerűsítésében. A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete 2021. szeptember 7-én rendezte meg Több Zöld Várost Európának! konferenciáját Szigetszentmiklóson. A fórum többek között olyan témákat is érintett, mint a faiskolai termékek minőségi követelményei, a zöld város újraértékelt fogalma, a szélsőséges körülmények közé nemesített növények létjogosultsága, az ökológiai szemléletű közterületszervezés és a zöldtetők szerepe.

A rendezvényen átadták az Európa Zöld Város Magyarország és a Makert kiváló áruda díjakat, valamint bemutatták a Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek c. szakmai kötetet.

 

Hungarogreen 2021

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete szervezésében valósult meg a szakmai fórummal egy időben tartott Hungarogreen 2021 szakkiállítást, amely – nagy múlttal a háta mögött – ezúttal új helyszínre költözött. A 27 évvel ezelőtt, leginkább regionális börzének indult összefogás mára országos hírű rendezvénnyé nőtte ki magát, összefogva a kereskedőket, faiskolákat, kert- és parképítőket, tervezőket, s nem utolsósorban a termelőket és persze a fogyasztókat, azaz a vásárlókat. A fenntartható gazdaság fogalma tehát túlmutat a mezőgazdaságon, megvalósítása mindennapjainkban is feladatunkká válik, amihez ezek a kezdeményezések és rendezvények is hozzájárulnak. A zöldzónák kialakítása, a biológiai sokféleség maximalizálása, a jól átgondolt zöldfelületek biztosítása ugyanúgy egyfajta „zöldítésnek” számít, mint az intenzív szántóföldi növénytermesztésben ma már létjogosultságot nyert, sőt támogatott zöldítés.

 

SZERZŐ: SÁNDOR ILDIKÓ