fbpx

Ezt üzeni a kint maradt ukrán kukorica a magyar termelőknek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 30.

Decemberig kellett várni, mire az idei termésű kukorica megjelent az ukrán kínálatban, és sokáig fog tartani, mire az új termés is lecseng. Mit üzen a gazdáknak az a tény, hogy az ukrán kukorica harmada még hóban áll?

kukoricabetakarítás hóban
Hóban is lehet vágni, de talajművelni nem (forrás: Paul Sip)

A terület közel harmada lábon áll

Ukrajna kukoricatermése ebben a betakarítási szezonban talán 22 millió tonna lehet a tavalyi 42 millió tonna után – jelentette ki december 21-én Ukrajna mezőgazdasági minisztere, Mikola Solsky. A minisztérium szeptemberben még 25-27 millió tonnára prognosztizálta a várható termést, ám nagyon sok kukorica a földeken maradt. „Ez a vártnál kisebb mennyiséget és rosszabb minőséget jelent” – tette hozzá a szaktárca vezetője.

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint december 15-ig a betakarítandó terület 70%-áról már 18,4 millió tonna kukoricát hordtak be a gazdálkodók, 6,27 t/ha-os átlaggal. A teljes gabonatermés (a kalászosokkal együtt) csaknem 45 millió tonnát tett ki december 15-éig. Azaz most búzából több exportálnivalójuk van az ukránoknak, mint kukoricából.

Mi kerül a kukoricatáblába?

A be nem takarított kukoricatáblákon tavasszal nincs esély időben megfelelő minőségű magágyat készíteni egy újabb kukoricavetésnek – nem beszélve ennek növényegészségügyi kockázatairól. A magyar importőrök tapasztalatai szerint az új termésű ukrán tengeriben megnőtt a fuzáriumos tételek aránya. Mivel valamit mégis vetni kell tavasszal, a legvalószínűbb, hogy itt is a szerényebb igényű napraforgóval próbálkoznak majd a gazdák – kissé megkésett vetési időpontban.

Solsky szerint több millió hektáron napraforgó kerül majd a kukorica helyére. Ukrajnában december közepéig 4,6 millió hektárról, a várt terület 98%-áról 10,1 millió tonna napraforgómagot takarítottak be. Ebből a megszokottnál kisebb mennyiség kerül feldolgozásra, mivel a gyárak – melyek többsége Odessza térségében, azaz erősen támadott körzetben található – működési gondokkal küzdenek.

Mit üzen ez nekünk?

Jövőre az ideinél is jóval kevesebb lesz a betakarítható kukorica Ukrajnában, hiszen nemcsak a kisebb terület, de a rosszabb tápanyag-ellátás is csökkenti majd a mennyiséget. Ugyanakkor hatalmas átmenő készletekkel rendelkezik az ország. Idén decemberig még mindig csak a 2021. évi termés érkezett a megrendelőkhöz, csak ezután jelent meg az új termés a vagonokban – jóval gyengébb minőségben. Itt írtunk róla, hogy mennyi kukorica maradhat az ukránok nyakán októberig a mostani betakarításból. A szerény új termés azonban hatással lesz a kínálati árakra.

Ami a napraforgót illeti, minden jel arra utal, hogy bőség lesz belőle, az idei árak nem ismétlődnek meg. Lásd cikkünket: Napraforgópiac: egyszer volt Budán kutyavásár?

Pillanatnyilag, azaz közvetlenül karácsony előtt, az ukrán kukorica 80 ezer forintnak megfelelő összegért érkezik Ukrajna nyugati határára, a napraforgómagot 204 ezer forintnak megfelelő összegért rakják hajóra a Fekete-tengeren.