fbpx

Növényvédelmet segítő intelligens alkalmazás

Írta: Sajtóközlemény - 2023 január 06.

Az agronómiai döntéseket segítő platform azonnal használható elemzéseket és javaslatokat készít, emellett betegség-előrejelzés, határszemle és okospermetezés funkciói vannak – hazánkba is megérkezett a Syngenta legújabb digitális fejlesztése, a Cropwise Protector.

A hölgy repce táblában eseményt rögzít az alkalmazás által
Okoseszközökön érhető el az innovatív, agrártermelőket segítő alkalmazás (fotó: Syngenta)

Fenntartható és jövedelmező növénytermesztés

„A világ vezető agrárvállalatként a Syngenta számára stratégiai cél, hogy olyan innovatív megoldásokat fejlesszen, amelyek segítik partnereinket az eredményes gazdálkodásukban. Egy gazdaság életében a növényvédelem tervezése, koordinációja, időzítése és a kezelések megfelelő adminisztrációja nagy kihívást jelent a szakemberek számára. A fenntartható és jövedelmező növénytermesztés egyik alapköve, hogy a növényvédelem a leghatékonyabb módon, szakmai adatokkal alátámasztott legyen. Ezt a kihívást vettük alapul, amikor elkezdtük a Cropwise Protector hazai adaptációját és tesztjét több mint 30 hazai üzemben az elmúlt szezonban” – ismertette Heicz Péter, a Syngenta Dél-Kelet Európa agronómiai innovációiért felelős vezetője.

A Cropwise Protector minden funkciója szervesen kötődik az üzem működéséhez. A táblaszintű, őszi búza betegség-előrejelzés mellett a növényvédelmi munkákban résztvevő szakemberek megfigyeléseit, adatgyűjtését, döntéseit és kommunikációját összefogó határszemle applikáció is helyet kapott. A platform a táblák műholdképeinek megjelenítését teszi lehetővé a Cropwise Imagery rendszerrel. Emellett a növényvédelmi munkát támogató tervező és adminisztrációt végző funkciók is helyet kaptak benne.

A Protector egyik legütősebb része az őszi búza táblaszintű betegségmodell

Az alkalmazás 5 napos előrejelzést nyújt a legfőbb betegségekre. Ez nemcsak az időjárási adatokat gyűjti, hanem figyelembe veszi a talajtípust, az előveteményt, a vetés és a kelés idejét, valamint a termesztett fajta betegségek iránti fogékonyságát is.

Így teljesen gazdaságra és adott táblára szabott ajánlásokat kaphat a gazdálkodó a kezelések időzítésére, javíthatja a kezelések hatékonyságát és növelheti a termésátlagot. A rendszer hamarosan újabb szántóföldi kultúrákkal, őszi árpával és napraforgóval bővül majd.

Betakarítás, kombájn
Az alkalmazás támogatja a fenntartható és jövedelmezhető növénytermesztést (fotó: Syngenta)

A határszemle és az idővonal applikáció a csapaton belüli kommunikációt is segíti

Az okoseszközökön is elérhető határszemle a kijuttatásban résztvevők számára hatékonnyá és áttekinthetővé teszi a növényvédelmi folyamatokat és a hozzá tartozó adatokat. A táblák folyamatos nyomon követésében nyújt hatékony segítséget a Sentinel 2-es rendszer műholdas képek megjelenítése, amely aktuális képet ad a növényállomány fejlődéséről, változásáról és lehetővé válik segítségével az esetleges negatív behatások – például technológiai hiba, talajfolt – javítása.

Az okospermetezés funkció

A szakemberek éves növényvédelmi terveket készíthetnek és nyomon követhetik azt a rendszer alkalmazásával. Segítségével feladatot, avagy munkautasítást adhatnak, és a permetezés végrehajtását követően egyszerűen adminisztrálhatják a növényvédelmi kezelést.

Ezek az adatok ezután szerves részét képezik a permetezési naplónak. Egy új digitális rendszer bevezetése egy gazdaságba mindenki számára tanulási folyamat, így a Syngenta szakértői személyes konzultációkkal segítik a Cropwise Protector használatának elsajátítását.

Bővebb információk érhetők el a platformról a Syngenta honlapján!

Az új innovációt a Syngenta videón mutatja be