fbpx

Napraforgópiac: egyszer volt Budán kutyavásár?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 22.

Míg idén 280-300 ezer forintot ért egy tonna napraforgómag, jövőre ennek vajmi kevés az esélye. Az olajmag uniós piaca ennek ellenére nagyon stabil. Az ideinél nagyobb hozamokkal jövőre is jól járhatunk.

napraforgó
Az idei terméssel nem büszkélkedhettünk, de legalább jó ára volt (fotó: Horizont Média)

Rengeteg szója, kevesebb napraforgó

Az USDA jelenlegi becslése szerint az olajos magvak globális termelése körülbelül 644,4 millió tonnás csúcsot érhet el a futó szezonban, ami éves szinten körülbelül 7 százalékos növekedést jelent, a terméskiesések ellenére. Az USDA becslése a földimogyorót (körülbelül 50,3 millió tonna) és a gyapotmagot (körülbelül 42,1 millió tonna) is tartalmazza.

A 391,2 millió tonnás szójatermés minden korábbi rekordot überelni fog. Ezzel szemben a globális napraforgómag-termelés 12 százalékkal 50,7 millió tonnára csökken, elsősorban az ukrán háború miatt. Repcéből viszont 10,4 millió tonnával több áll a világ rendelkezésére (84,3 millió tonna), főként a kanadai kibocsátás helyreállása miatt.

olajmagok termelése

Az olajos magvak globális feldolgozása is rekordszintre, 533,4 millió tonnára emelkedik ebben a gazdasági évben. Ez körülbelül 21,9 millió tonnával több a 2021/22-es évhez képest. A globális zárókészlet feltehetően 121,4 millió tonna lesz, ami 7,1 tonnával haladná meg az előző évi szintet, de jóval a 2018/19-es szezon 134,1 millió tonnás rekordja alatt maradna. Emellett az olajos magvak világkereskedelme várhatóan 20,3 millió tonnával 198,3 millió tonnára emelkedik.

Mit jelent ez?

Mindez a fogyasztók nyelvére lefordítva ezt jelenti, hogy általában véve gazdag lesz az ellátás növényi olajból, az EU azonban a tavalyinál kevesebb napraforgóolajra számíthat Ukrajnából. A többi olajnövény bősége némileg tompítja majd az étolaj 2023. évi fogyasztói árát, és az infláció keresletcsökkentő hatása is szelídít majd rajta.

A termelők nyelvére lefordítva mindez kevésbé jó hír. Míg idén 280-300 ezer forintot is el lehetett kérni egy tonna napraforgómagért, ez elfelejthető jövőre. Az ukrán termelésben ugyan nem várható pozitív elmozdulás, de a tavaszi vetéstervek tükrében minden napraforgó-termesztésre alkalmas uniós tagállamban növekszik a növény termőterülete, a fogyasztás pedig csak lassan tér magához. Másrészt az EU továbbra is napraforgóhiányos terület lesz, ha nem is „háborús” áron, de azért jó pénzért eladható lesz az olajmag. Ha nem 2 tonnánk lesz egy hektáron, hanem 3, akkor „pénzes” növény marad a napraforgó.

Lásd még kapcsolódó cikkünket: Sietni kell vetőmagvásárlással, 2023 a napraforgó éve lesz.