fbpx

Drága, problémás a műtrágya? A komposzt valós alternatíva!

Írta: - 2022 október 27. -Hirdetés

A gazdák már évek óta tapasztalják a termőföldek általános romlását. A megoldást sokan a biológiai alapú gazdálkodásban látják. A műtrágya és minden egyéb inputanyag drasztikus drágulása egyértelműen megnövelte a gazdák érdeklődését a szerves trágya és egyéb biomassza-kezelési módszerek iránt. Az Agrofutura Magyarország Kft. vezette EIP AGRI konzorcium olyan talajregeneratív növénytermesztési technológiát dolgozott ki, amely 100%-ban vegyszermentes, biológiai alapú gazdálkodást tesz lehetővé. A technológia integrált része a komposztok használata. 

Több mint 450 osztrák gazdaság maga számára állít elő komposztot. A technológia, tudás azonban itthon is elérhető! A legsikeresebb módszer az Agrofutura által képviselt forgatásos komposztálás (https://www.agrofutura.hu/komposztalas ). A komposzt alapanyaga lehet 100%-ban szerves trágya vagy bármilyen egyéb növényi részek keverékéke. A komposztálás során egy 2-3 méter széles, 1,2-1,8 m magas, bármilyen hosszú prizmába rendezzük az alapanyagokat, és a gazda egy komposztforgató géppel 5-8 hetes időtartam alatt készít kiváló minőségű komposztot. Ilyen rövid idő alatt, ilyen alacsony költségen más módszerrel nem lehet nagy mennyiségű biomasszát kezelni. A svájci Gujer komposztforgató gépcsalád az egyik legjobb ár-érték arányú céleszköz, amelyek már közel 20 magyar gazdaságban évek óta bizonyítanak.

Mire képes a jó humuszkomposzt?

Az irányított komposztálódás során egyes mikrobacsoportok – jellemzően gombák – alkotóelemire bontják a szerves anyagot. A bontás intenzív fázisa végével teljesen új mikrobacsoportok jelennek meg – baktériumok, gombák, egysejtűek, fonálférgek, mikroízeltlábúak, stb. –, amelyek táplálkozási tevékenységük melléktermékeként biofilmet, egyéb ragasztóanyagokat választanak ki. Ezek aggregátumokká és morzsákká állítják össze a lebomlott részeket. A kiváló humuszkomposzt morzsáiban már rövid szénláncú, friss humusz is megjelenik!

Egy kicsit közelebbről nézve, a humuszos morzsákban és körülötte is bőséges a pórustér. Ezeken a helyeken valósulhat meg a szükséges gázcsere, valamint nedvesség is tárolódik. Ez az egyik ok, ami kifejezetten alkalmassá teszi a komposztot a talajjavításra. A morzsás szerkezet tápanyagokat és mikrobákat raktároz.

A talajba kijuttatva a komposztmorzsa gazdag mikrobiológiai állománya felé folyamatosan áramlik a talajból az oxigén, a víz és a tápanyagok. Vagyis a komposzt mikrobái állandó utánpótlást kapnak, azaz a kedvező feltételek miatt felszaporodnak, és kiáramlanak a talajba. Ahogyan ezek a mikrobák felépítették a komposztmorzsát, úgy fogják a talajban is elvégezni ugyanezt a tevékenységet: talajmorzsát építenek és porózussá teszik a talajt.

Az élő humusz a talaj éléskamrája. A kialakult morzsák pedig a mikroorganizmusok élőhelyéül szolgálnak.

Tápanyagfeltárás magas fokon

Természetesen fontos a komposzt tápanyagértéke is. A komposztálás során a tápanyagok felszabadulnak, oxigénes kötésben stabilizálódnak, így a növények azonnal felvehető tápanyaghoz jutnak. A mikrobák is jelentős mennyiségben felszaporodnak, amelyre egyik műtrágya sem képes. Az alábbi táblázat egy 100%-ban szervestrágyakomposzt beltartalmi alakulását mutatja be 5 hét alatt. A számok jól mutatják, hogy mindössze 5 hét alatt mekkora változáson ment át a trágya. Küllemre szinte földszerű, morzsalékossá válik.

 0. hét5. hét%
Nyershamu g/kg34216535%
Nitrogén összes g/kg4,225,2524%
Foszfor g/kg0,871,5578%
Kalcium g/kg3,586,1772%
Magnézium g/kg1,062,61146%
Kálium g/kg7,047,9413%
Összes baktérium/g63 000 000290 000 000460%
Összes gomba/g20 000300 0001500%
Összes egysejtű db/g220420191%
Összes fonálféreg db/g3159190%

Sikeres munkához profi eszköz és technológia

Az irányított aerob humuszkomposztálás méréseken alapul, folyamata a teljes időtartam alatt pontosan tervezhető. A munkát a komposztforgató végzi, amely homogenizálja, nedvesíti, levegősíti az anyagot úgy, hogy közben egy szép, háromszög alakú prizmát hagy maga után. A forgató típusát a feldolgozni kívánt biomassza mennyisége és a traktor rendelkezésre állása határozza meg.

Az Agrofutura vállalja a teljes komposztálási technológia bevezetését. A munka a megfelelő terület kiválasztásától tényleges komposztálás megvalósításáig összetett tervezés. A komposztálási tevékenységet sikeresen kell integrálni a gazdaság életébe, hogy az fenntartható legyen. Ebben segít az Agrofutura közel 10 éves tapasztalata és közel 20 magyarországi referenciája, amellyel az ország piacvezető komposztálási tanácsadója.

Szőllősi Gábor, ügyvezető
www.agrofutura.hu