fbpx

Permetezőgép: a jövő technikáját hozza a LEEB

Írta: MezőHír-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 11.

A növényvédelem fénykorát éljük hamarosan, és ez egyre érdekesebb lesz a „sötétzöld korban”. Ezért érdemes elgondolkodni, hogy az új pályázatokban is milyen gépekbe fogunk beruházni. Az biztos, hogy szorítások jönnek úgy a műtrágya, mint a növényvédő szerek terén. Amennyiben a terméseket magas szinten szeretnénk tartani, akkor csakis a legjobb technika segítségével tudjuk ezt elérni. Azt, hogy mi a legjobb, elég nehéz meghatározni, kinek ez, kinek az. Ám van, amivel nem lehet melléfogni…!

 

Elsodródás mérése szélcsatornában diagramm
Elsodródás mérése szélcsatornában

 

Permetezés: megvilágosodás és megértés

Nagyon sok termelőnek át kellene gondolnia az egész technológiát. A minél hosszabb vetésforgó óriásit tud segíteni a növényvédelem terén is! A növényvédelemnél egy másik „kényszerítő” a társadalom azon „megvilágosodása”, hogy egyre egészségesebben szeretnénk élni. Látni, hogy a társadalomban elég sokan vannak, akik úgy gondolják: a mezőgazdaság a sok vegyszerrel mérgezi őket. Azt kellene elérni termelői oldalról, hogy a növényvédelem során egyre hatékonyabbak legyünk! Azt a szert, amit kijuttattunk, minél nagyobb arányban, veszteség nélkül, a célfelületre juttassuk. Mindenüvé annyit, amennyi kell! A LEEB tíz évvel ezelőtt saját légcsatornában végzett kísérleteket, hogy megértsük, mi is okozza az elsodródást, a veszteséget. Melyek azok a tényezők, amelyek a legjobban befolyásolják ezt a folyamatot? A kísérletek egyöntetűen igazolták, hogy egyedül a szórókeret távolsága a célfelülettől az, ami drasztikusan csökkenti az elsodródást.

 

Leeb 4 AX
Leeb 4 AX

 

Minél közelebb, annál jobb!

Minél közelebb vagyunk a célfelülethez, annál kisebb az elsodródás még apró cseppek mellett is. Az apró cseppek pedig még jobb borítottságot biztosítanak! Ám mit is jelent a minél közelebb? – A LEEB AX permetezőnél, mivel itt 50 cm-re vannak a fúvókák egymástól, ez 50 cm távolságot jelenet a célfelülettől. Az összes többi LEEB permetezőnél lehetséges a 25 cm-es fúvókatávolság. Erre csakis azért van szükség, mert a kerettel le tudunk jönni 30-35 cm-re a növénytől, és csak így lesz meg a borítottság.

Amennyiben nagyon közel engedjük a keretet a növényekhez, egy olyan stabil keretszabályzásra is szükségünk van, mint amilyet a LEEB permetezőkön találunk. Az aktív szórókeret vezérlés nagyon precízen dolgozik, ezért nem billeg a szórókeret! A keret közepének a stabilizálását egy giroszkóp, egy szögszenzor, a számítógép és a munkahengerek közös együttműködése garantálja. Itt a hagyományos rugós-lengéscsillapítós megoldást aktív munkahengerekre cserélték. Az ultrahangos szenzorok csak a keret magasságát állítják. A 25 cm osztásnál tapasztalatból a lapos és dupla sugaras fúvókák váltakoznak, így jobb borítottságot érünk el, pl. egy preemergens gyomirtás esetén. A kísérletek is azt mutatják, hogy amennyiben a lapos és duplasugaras fúvókák váltakozva jönnek egymás mellett, akkor egy akadálypályán hoszszan húzva sokkal nagyobb területet borítanak az akadályok alatt, mintha csak lapos vagy duplasugaras fúvókák szólóban működnének.

 

Sebességtől független cseppképzés

Az LT, GS és az önjáró permetezőkön, olyan fúvókatartókat is rendelhetünk, amelyet úgy vannak kiképezve, hogy az automata rendszer váltani tud a fúvókák között, vagyis nem kell kézzel átforgatni a fúvókákat. Ennek az az előnye, hogy különböző sebességek mellett is közel ugyanolyan cseppképzésünk marad. Ahogy gyorsítunk, és egyre több lé kerül kijuttatásra, egyre nagyobb fúvókaátmérőre kapcsol a rendszer. Sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy amennyiben kisebb fúvókával dolgoznak, egy bizonyos sebesség felett egy óriási köd képződik a permetező mögött, vagy ellenkezőleg, ha nagy fúvókával dolgozunk, akkor alacsony sebességnél óriási cseppek képződnek, szabályosan pisil a fúvóka. Ezzel az AutoSelect rendszerrel mindig a legmegfelelőbb fúvókát választja ki a rendszer. Előre profilokat állíthatunk be, és ezek között váltogat automatikusan.

 

Leeb LT
Leeb LT

 

…és ez már a jövő!

A jövőben, nemcsak azért lesz fontos a minél precízebb növényvédelem, minél kevesebb veszteséggel, mert esetleg jobban fogják ellenőrizni a vegyszer maradvány mennyiségét a terményben. A másik ok az, hogy ha rövid a vetésforgó, és csökken a vegyszer-portfólió, akkor nagyon gyorsan kialakulhatnak különböző rezisztenciák. A tökéletes és precíz találattal csökkenteni lehet a rezisztencia kialakulását is. A rezisztencia akár csak farmon belül is kialakulhat!

 

Precíz biztonságos növényvédelem, nyugodt egészséges jövő!

 

Szerző: Szász Zoltán, +36 30 743 0302