fbpx

Sietni kell vetőmagvásárlással, 2023 a napraforgó éve lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 16.

Hazánk éveken át világrekorder volt a napraforgó hozamait tekintve, de most az uniós átlagot is alulmúló eredmény született. Ez azonban nem csökkenti a termelési kedvet.

napraforgó
2023 májusában igen sok napraforgót látunk majd az országban (fotó: Horizont Média)

Világrekorderből sereghajtók

Az EU Bizottság legfrissebb becslése szerint 2022-ben 9,3 millió tonna napraforgómagot takarítottak be az Európai Unióban. Ez körülbelül 10%-kal kevesebb, mint 2021-ben – írja az UFOP. A megelőző öt évben – 2020-at leszámítva – igen jó volt az uniós termés, átlagosan 10,2 millió tonna, így az idei eredmény az ötéves átlagot is alulmúlja.

Különösen szomorú, hogy ezt 18%-kal nagyobb termőterület mellett érte el a közösség. Az 5,1 millió hektárra bővült területtel sem lehetett kompenzálni a hozamcsökkenést. Uniós átlagban 1,95 tonna kaszatot tudtak betakarítani a gazdaságok. Hazánkban 2016 és 2020 között folyamatosan 2,9-3 tonnás átlagokat arattunk, amivel világrekordernek bizonyultunk. Tavaly és tavaly előtt már csak 2,7 tonna körül mozgott az átlag, idén pedig az első becslések szerint 1,6 tonna napraforgót csépeltek egy hektárról a kombájnok.

napraforgótermés EU

Sietni kell a vetőmagbeszerzéssel

A fentiek ellenére mind hazánkban, mind uniós szinten a napraforgó területének további növekedésére lehet számítani tavasszal. Az UFOP a termelési költségek és kockázatok minimalizálásán túl a növény javára írja, hogy valószínűleg jó piaca is lesz. Az ukrán napraforgóolaj-ellátás bizonytalansága miatt Európa számít a helyi gazdákra. A Mezőhír már írt róla, hogy a magyar termelők is készülnek a vetésére, miután a kukorica területében erőteljes csökkenés várható.

2022-ben az aszály miatt nem tudták kibontakoztatni genetikai képességeiket az egyes fajták, de így is észlelhető volt némi különbség a magasolajsavas és a normál linolsavas hibridek között, illetve megszilárdíthatták pozíciójukat egyes nemesítőházak. Az UFOP arra biztat, hogy az egyéni tapasztalatokon túl a termelők böngésszék át az elérhető fajtakísérletek eredményeit is.