fbpx

Búzapiac: márciusig megáll a bál

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 08.

A búza jegyzései egy hét alatt 4,3-8,4%-kal estek. A kereslet nagyon visszafogott, a kínálat nagy, és érezhetőek a logisztikai nehézségek is. Erre a helyzetre érkezik meg lassan az ausztrálok újabb rekordtermése.

búza kézben
A minőséggel több baj volt, mint a mennyiséggel, de nem adták a termelők (fotó: pixabay.com)

Nem kell a búza

Aki nem adta el betakarítás után, az most már lesheti, mikor jelentkezik egyáltalán vevő a búzára. A hazai feldolgozóipar olyan beszerzési források után nézett, amelyek hajlandóak leszállítani a terményt – bármennyiért is. Tévedés, hogy az ukránok az áraikkal verték meg a hazai piacot. Egy gyár számára a folyamatos működés a legfontosabb, ami hazai termésből hónapokon át kivitelezhetetlen volt, noha rendelkezésre állt a megfelelő búzamennyiség (igaz, gyenge minőségben). A Mezőhír már július elején arra intette a termelőket, hogy ez nem ugyanaz a piac lesz, mint a tavalyi volt. (Tárolni, tárolni, tárolni? Csak most ne rontsuk el!)

A világpiacot most még az orosz, európai, amerikai és kanadai búza uralja, de hamarosan érkezik az ausztrálok újabb rekordtermése is.

Kinek mennyi van?

Ukrajnának valójában nincs sok búzája. December 5-ig csak 7 millió tonnát szállított a külpiacokra, ami a felét sem éri el a tavalyi mennyiségnek (48%). Az egész értékesítési szezonra mindössze 11 millió tonna búza kivitele várható. Az Orosz Föderáció exportja viszont már súrolja a 20 millió tonnát, bár tavaly ilyenkor már előrébb jártak, most nehezebb vevőt találniuk. Legutóbb Pakisztán jelezte, hogy igényt tart csaknem félmillió tonna orosz búzára, a decemberi szállítású tételre tonnánként 328,7 dollárért (127,5 ezer Ft) kötöttek üzletet. Az oroszok várhatóan még 22,5 millió tonna búzát öntenek a világra a következő termésig.

Az EU már csaknem 14 millió tonna búzát értekesített, 3%-kal többet, mint tavaly ilyenkor, és ez még csak a várt exportmennyiség 40%-a. Az USA búzaexportja ebben a szezonban a 11 millió tonnát közelíti. Nagyjából a tavalyi ütemben zajlik a kiszállítás, és még majdnem ugyanennyi búza exportja várható az USDA előrejelzése szerint. Kanada egy harmatgyenge év után tért vissza nagyobb árumennyiséggel, miután 34,7 millió tonnás termést arattak.

Az északi félteke már az export javán túl lesz, amikor megérkezik a déli félteke termése is. Ausztráliában a kontinens keleti részén tapasztalható súlyos áradások ellenére a búzatermés eléri a 36,6 millió tonnás rekordot, ami 2 millió tonnával haladja meg a tavaly felállított csúcseredményt. Az ausztrál termés Dél és Észak piacainak ütközőzónáiban okozhat zavart, de árcsökkentő hatása az egész világot érinti.

Nyomott árak

Chicagóban 263 dollár (102 ezer Ft) felé közelít egy tonna decemberi szállítású lágybúza ára, márciusra magasabb szintet jeleznek a kötések. Párizsban 330 eurón (135 ezer Ft) áll a decemberi termény, és márciusra erős esést mutatnak a jegyzések, a vevők legfeljebb 306 eurót adnának egy tonnáért. Ukrajnában most a kikötőkben 260-265 dollárért (cc. 102 ezer Ft) kerül a fedélzetre a búza. Az orosz ellenőrök továbbra is vontatottan dolgoznak, kígyóznak a hajósorok, egyre kevesebb áll a szállítás rendelkezésére, de a kereslet olyan gyér, hogy mindez nem látszik meg az árakon.

A jövő évi búzatermést illetően pesszimisták az ukrán szakemberek: a borzasztóan lassú betakarítási munkák miatt a növény döntő hányada jóval az optimális vetésidőn túl, rosszul előkészített magágyba, rossz vetésminőséggel került. Ez már önmagában kisebb termést feltételez az ideinél 2023-ban. Ehhez jönnek még a várhatóan kevesebb műtrágya és gombaölőszer használatából eredő további negatív hatások.