fbpx

Szomorú jövőt fest a statisztika: se gép, se műtrágya

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 30.

Visszafogott a műtrágyakereslet, és elhalasztottuk a gépvásárlásokat – derül ki az AKI inputpiaci statisztikai jelentéséből. Az adatok sötét jövőképet festenek a következő szezonról.

 

szerelés agrárgép
Jövőre még öregebb gépparkkal indul a szezon (fotó: Horizont Média

 

Nitrogén és foszfor: túl drága

Az értékesítési árak 2020 szeptember óta folyamatosan nőttek. Szeptemberben már csaknem dupla annyiba kerültek a műtrágyák, mint egy évvel ezelőtt, és még messze a drágulás vége. Nem csak a nitrogén, a foszfor ára is emelkedett. Legkevésbé a bőségesen bányászott, vasúton ideszállítható kálium ára nőtt (+20%).

A drágulás nem támogatta a vásárlási kedvet. A statisztika szerint július és szeptember között 23 százalékkal kevesebb műtrágyát vettek a gazdák, mint a tavalyi időszakban. A nitrogén és a foszfor a csírázás és növekedés legfontosabb tápelemei. A visszafogott vásárlási adatok sötét képet rajzolnak a növények lehetséges tavaszi fejlődéséről.

Növényvédő szerből viszont a tavalyi mennyiségnél jóval többet vásároltak a termelők, elsősorban a glifozát-tartalmú herbicideket keresték. A hatóanyag engedélye jövő év végén jár le, ha a felülvizsgálat nem ad újabb zöld utat számára. Ebben a termékcsoportban 4-10 százalékos a jellemző áremelkedés, a herbicidek esetén a nagyobb.

 

műtrágyaárak
Forrás: AKI

 

Alkatrészt vettünk, nem gépet

Itt már beszámoltunk róla, hogy a gépek drágulásával a gazdák inkább a vásárlás elhalasztása mellett döntöttek. A szükséges javításokat azonban el kellett végezniük, így az év első felében alkatrészekre több mint 35 milliárd forintot fordítottak, ami 15 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. A drágulás fényében a mennyiség nem sokat változhatott, az alkatrészekért kiadott összeg viszont nagyon is. Jövőre kicsivel öregebb és megbízhatatlanabb gépparkkal indul a szezon. Nagy lesz nyomás a szerelőkön.