fbpx

Milyen év lehet 2023 a bogyósgyümölcs-termelők életében?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 19.

A Global Berry Congress történetében először fordult elő, hogy a résztvevő bogyósgyümölcs-termelők nem voltak egységesen optimisták a jövőt illetően. Néhány tényező arra utal, hogy 2023 nehezebb év lesz, mint 2022 volt, de a válság nem fenyegeti komolyan a szektort.

bogyós gyümölcsök
Az áfonya még mindig vágtat, az eper piaca stabil (forrás: blueberriesconsulting.com)

A termelőkre és a forgalmazókra nehezedő inflációs nyomás várhatóan nem szűnik meg egyhamar. A fogyasztói keresletet is negatívan befolyásolja a gazdasági válság. Míg az elmúlt évtizedben az volt a kérdés, hogy a kínálat hogyan tud lépést tartani a kereslettel, most az, hogyan lehet a keresletet felhozni a kínálat szintjére? Ezek a kihívások arra késztetik a bogyósgyümölcs-ágazatot, hogy jövőre a mennyiség helyett a minőségre összpontosítson.

Berobbanó bogyósok

A világpiacon 2022-ben ismét nőtt a friss bogyós gyümölcsök kínálata. Különösen az áfonyaexport mutat folyamatos növekedést, ami a következő években is folytatódni fog. Ennek hátterében elsősorban Peru, Mexikó és Marokkó termelésének bővülése áll. (Lásd még: Messzebb nyújtják a csápjaikat a szerb áfonyaexportőrök.) A málna és a szeder globális termelése és exportja kevésbé egyenletes, de még nem mutat telítési görbét. Az eperpiac stabilabb, és várhatóan az elkövetkező években is az marad.

A 2008-2009-es pénzügyi világválság idején a bogyós gyümölcsök még csak apró piaci szegmenst képeztek, gyors növekedésük csak néhány évvel később indult meg. Biztató, hogy a bogyós gyümölcsök vásárlói a tehetősebb társadalmi rétegből kerülnek ki, az ő jövedelmüket pedig kevésbé ingatja meg a válság. Másrészt aggasztó, hogy a bogyósoknak nagyon sok alternatívája létezik, számos gyümölccsel helyettesíthetők, így a piac könnyen reagál az árváltozásukra.

Az egyes gyümölcsök viszonylagos értékét is nézik a vásárlók. Itt írtunk róla, hogy ha a banán ára az almáéhoz közel kerül, akkor a magyar vásárló hajlamosabb a banán után nyúlni, mivel azt tartja a táplálkozás szempontjából kiadósabb és egészségesebb gyümölcsnek. A Covid bebizonyította, hogy sok bogyós gyümölcs szuperélelemiszernek tartunk, amelyeknek egészségvédő funkciót tulajdonítunk. A mostani válság azonban abban különbözik az előző kettőtől, hogy lényegesen kevesebb az elkölthető pénz a vásárlók zsebében, ilyenkor a minőségi, sőt az egészségügyi megfontolások is háttérbe szorulhatnak.

Ez a válság más

Mind a történelmi tapasztalatok, mind a közelmúltbeli fogyasztói felmérések alapján arra lehet számítani, hogy a fogyasztás csökken jövőre, a diszkontok pedig egyre nagyobb teret nyernek az értékesítésben. A gyengülő piaci kereslet arra készteti a bogyósgyümölcs-szektort, hogy a mennyiségi termelésről a kevés inputból előállítható termékekre fókuszáljon. Ez jelentheti a kisebb mennyiséget, de jelentheti azt is, hogy kevesebb műtrágya és növényvédő szer felhasználásával minőségibb áru jön létre kisebb környezeti terheléssel.

Most a termelők a világ minden pontján újra gondolják a termőterületüket. Sokan a termelékenységet javító, az ápolást és a betakarítás könnyebben gépesíthető fajtákra váltanak, megint mások különleges ízélményt adó fajtákkal akarnak kitűnni. A csomagolási költségek csökkentése érdekében a termelők igyekeznek nagyobb kiszereléseket elfogadtatni a kiskereskedelmi láncokkal.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Bogyós gyümölcsök: merre van még mozgástér?