fbpx

KSH: drágultak az agrártermékek, de rosszabb a jövedelem

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 09.

A KSH gyorsjelentése szerint kevesebb mezőgazdasági termékkel nagyobb értéket állított elő idén az agrárium, ami az árak tükrében érthető is. A termelés egészét tekintve csökkent a jövedelem.

kukorica aszály
Augusztusi kukoricakép (fotó: Horizont Média)

Az aszály a főbűnös

2022-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A bővüléshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, a megtermelt árumennyiség ugyanis 19 százalékkal csökkent – foglalja össze KSH. Ezen belül a növénytermesztés által kibocsátott volumen 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal esett vissza. A szolgáltatásoké 1 százalékkal nagyobb volt.

A csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály az összes haszonnövény termesztését akadályozta. A ráfordítások jelentős drágulása az állattenyésztést is visszavetette.

Részletesen

  • A gabonafélék mennyisége összességében 37, ezen belül a kukoricáé 57, a zabé 51, a rozsé 32, a búzáé 18 és az árpáé 10 százalékkal esett vissza 2021-hez képest. A repce termésmennyisége 38, a napraforgóé 35 százalékkal lett kisebb, a fehérjenövényeké és a dohányé szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 34% százalékkal zsugorodott. Takarmánynövényekből is csaknem10 százalékkal kevesebb került a telepekre.
  • Kertészeti termékekből 7,8, a burgonyából 16 százalékkal csökkent a kibocsátás az előző évhez mérten. Az egyéb növényi termékek és a gyümölcsfélék mennyisége változatlan maradt. Az őszibarack termésmennyisége az előző év alacsony bázisához képest 65 százalékkal növekedett. A szőlő mennyisége szűk 2 százalékkal csökkent.
  • Az élő állatok termelése 8, az állati termékeké 2 százalékkal esett egy év alatt.
  • Az első adatok alapján az összes ráfordítás (inputanyag) mennyiségében csökkenés következett be, a legnagyobb mértékű (15%) a műtrágya- és talajjavítószer-felhasználás esetében.
  • A bruttó hozzáadott érték 15 százalékkal szűkült. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2,3 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 1,4 százalékkal növekedett, a vállalkozói jövedelem 3,1 százalékkal esett vissza.
  • A munkaerőegységre jutó reáljövedelem („A” mutató) közel 5 százalékkal lett kevesebb az előző évhez képest.
agrárkibocsátás
Forrás: KSH