fbpx

Elismerések a XVII. Növényorvos Napon

Írta: MezőHír-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 16.

A változások korát éljük, és nem is maradt más megoldásunk, mint alkalmazkodni és küzdeni. Küzdelemből pedig kijutott az idén – hangzott el a Budai Campuson 2022. november 9-én, a XVII. Növényorvos Nap megnyitóján.

A klímaváltozás, a hatóanyag-kivonások és a háborús környezet okán valóban rengeteg kihívással kell szembenéznünk, de az ünnepi alkalom emellett köszöntésekre, ünneplésre is lehetőséget kínált a növényvédős szakmának: a Covid után újra (és visszamenőleg is) átadásra kerültek a Miniszteri Elismerő Oklevelek és Kiváló Növényorvos kitüntetések.

Díjazott növényorvosok
Díjazottak a növényorvosok Napján tartott ünnepélyes rendezvényen

Miniszteri Elismerő Oklevél kitüntetésben részesültek

2022-ben Szabados Attila, a Növényorvosi Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének alapító tagja. Egyetemi tanulmányait 1977 őszén kezdte el a Debreceni Agrártudományi Egyetem általános agrármérnök szakán. 1983–1985 között Debrecenben munka mellett elvégezte a növényvédelmi szakmérnök képzést. Növénytermesztési ágazatvezetőként, később főagronómusként, majd ügyvezető-helyettesként dolgozott. A kezdetektől aktívan részt vesz a kamarai munkában, 20 éve folyamatosan valamely bizottság tagjaként vagy elnökeként (oktatási, etikai és fegyelmi) képviseli a kamara és a tagság érdekeit. Jelenleg 2021 októberétől a Kamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezete Oktatási és Továbbképzési Bizottságának tagja. Szakmai és kamarai munkájának elismeréseként 2008-ban a Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezete „Kiváló növényorvos kitüntetés”-t és azzal járó aranygyűrűt adományozott részére.

Dr. Keszthelyi Sándor egyetemi tanár.

1999-ben végzett Keszthelyen, a Pannon Agrártudományi Egyetem Agrármérnöki szakon, majd pályafutását az egyetem berkein belül folytatta, mint PhD-hallgató. 2004-ben „summa cum laude” minősítéssel megszerezte doktori fokozatát, majd ezt követően a Kaposvári Egyetem Növénytani és Növénytermesztési Tanszékére került, ahol tanszéki mérnökként dolgozott 2004-ig. Azóta is a Kaposvári Egyetemen, illetve jogutód intézményeiben dolgozik oktatóként. Oktatási tevékenységét 2006-ig egyetemi tanársegédként, 2006 és 2011 között egyetemi adjunktusként, 2011 és 2020 közt egyetemi docensként, 2020-tól pedig egyetemi tanárként végzi. Aktív publikációs tevékenységet folytat, az elmúlt években több, a gyakorlati szakemberek számára hiánypótló könyvet is írt. A Kamara Somogy Megyei Szervezetének munkájában aktív szerepet vállal, 2008 és 2016 közt töltötte be a Területi Szervezet Oktatási és Továbbképzési Bizottságának elnöki pozícióját, majd 2017-től a Kamara Somogy Megyei Területi Szervezetének alelnöke. Képzések, konferenciák rendszeres előadója, a kamarai kiadványok rendszeres szerzője. 2017-ben a Növényorvosi Kamara Somogy Megyei Szervezete Kiváló növényorvos gyűrűvel honorálta a kamarában végzett munkáját.

Simonfalvi Elemér, a Zala Megyei Növényvédelmi Kamara korábbi alelnöke.

1985-ben végzett a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen, általános agrármérnöki szakon, majd 1989-ben szintén Keszthelyen szerezte meg másoddiplomáit növényvédelmi és agrokémia szakon. Pályafutását növénytermesztőként kezdte, de tanulmányaival párhuzamosan a szövetkezet növényvédőseként folytatta a munkát. Részt vett több termelői csoport létrehozásában, az általa vezetett csoportok most már közel 15 éve stabilan működnek. Jelenleg a mezőgazdasági termelés, növényvédelem és a digitális világ összekapcsolása, szakmai kihívásai foglalkoztatják leginkább. Drónos növényállomány-felméréssel, illetve vadkárbecsléssel foglalkozik. A 2001-ben megalakult Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Megyei Szervezetének titkára és alelnöke volt 2017-ig. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarában végzett tevékenysége elismeréseként 2018-ban Kiváló Növényorvos elismerésben részesült.

Kiváló Növényorvos Aranygyűrű kitüntetésben részesültek 2022-ben

Zsigmond Balázs, a Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezet alapító tagja.

1992-ben végzett agrárkémikus-agrármérnökként a Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdasági Tudományi Karán, ahol a diplomával együtt a felsőfokú növényvédelmi szakirányító képesítést is megszerezte. A diploma megszerzése után a Debreceni Agrártudományi Egyetem Karcagi Kutató Intézetének Növénynemesítési Osztályán dolgozott. 1996-tól dolgozik a KITE Zrt. Hódmezővásárhelyi Alközpontjában. Kezdetben üzletkötő-szaktanácsadóként, majd alközpontvezetőként, később a Déli régió agronómiai vezetőjeként. Több gazda és gazdaság növényvédelmi szakirányítását is végzi. A jövő kihívásait is figyelembe véve jelenleg a precíziós gazdálkodási szakmérnöki képzésen vesz részt Gödöllőn. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének alapító tagja, és jelenleg is segíti a növényorvoslás minél magasabb szintű megvalósítását.

Pocsai Béla, egykori növényvédelmi ágazatvezető, ma műtrágyaüzletági operatív vezető.

Nagyszüleitől a természet és a mezőgazdaság szeretetét megörökölve választotta hivatását, a Debreceni Agrártudományi Egyetemen 1988-ban szerzett növényvédelmi szakirányon általános agrármérnöki diplomát. Ugyancsak itt szerezte meg felsőfokú vadgazdálkodási képesítését is. 1988-tólnövényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási ágazatvezető, 1989-98 között növénytermesztési és növényvédelmi ágazatvezető, ezzel párhuzamosan másodállásban növényorvosi szaktanácsadóként is tevékenykedett. 1995-től 2015-ig területi képviselő a Bayer Hungária Kft.-nél, majd 2015-től regionális értékesítési vezető, kiemelt ügyfelekkel foglalkozó felelős, majd kereskedői, marketing- és kiemelt ügyfélkapcsolati vezetőnek nevezték ki. 2019-től az Agroker Holding Zrt. műtrágyaüzletágának operatív vezetője, emellett vadász és természetrajongó, vasásztársaságuk intéző bizottságának tagja és vadászmestere.

Sipos László területi értékesítő, szaktanácsadó.

Bulgáriában, a szófiai Mezőgazdasági Akadémián szerzett általános agrár- és növényvédelmi diplomát. Az egyetemi évek alatt nyári gyakorlatát rendszeresen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Növényvédelmi Állomáson töltötte, mely első munkahelye lett 1978-tól.

1984-től a megye növényvédelmi előrejelzését irányította. 1990-ben a Ciba Geigy magyarországi képviseletéhez került területi képviselőként, 1996-tólpedig a Novartis, majd 2001-től a Syngenta Magyarország Kft. égisze alatt, mégis gyakorlatilag ugyanott dolgozott. Olyan meghatározó hatóanyagok hazai bevezetésében volt szerepe, mint pl. a difenokonazol, a fenoxikarb és a ciprodinil. Munkaköre alapvetően a növényvédő szerek és a szántóföldi vetőmag-portfólió eladásának támogatására koncentrálódott, továbbá regionális szervezeti irányítással bízták meg. 2022-ben a Magyar Növényvédelmi Társaság díszoklevelét kapta.

Tüh Annamária növényvédelmi előrejelző és növényvédelmi mikológus.

Középiskolai tanulmányait Növényvédelmi Szakközépiskolában végezte, melynek befejezése után, 1996-tól növényvédelmi technikusként helyezkedett el a Zala Megyei Növény- és Talajvédelmi Állomáson. Agrármérnöki képesítését környezetgazdálkodási szakirányon szerezte meg 2004-ben. A Szent István Egyetemen 2009–2011 között végezte növényorvosi tanulmányait. 2005-től növényvédelmi előrejelzőként, 2008-tól emellett regulátor- és tápanyag-gazdálkodási szakelőadóként, majd egy évig növényvédelmi zoológusként végezte feladatát. 2015-től 2017-ig a Kwizda Agro Hungary Kft.-nél szántóföldi és kertészeti szaktanácsadó volt. Jelenleg a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályán növényvédelmi előrejelző és növényvédelmi mikológus munkakörben dolgozik. Rendszeres, hetenkénti növényvédelmi előrejelzéssel segíti a Növényorvosi Kamara munkáját, emellett oktatási tevékenységet végez. Szívügye a házi kerti termesztés és növényvédelem, így ebben a témában a Zalaegerszegi Televízió, önkormányzatok és gazdakörök megkeresésére rendszeres szakmai tájékoztatást ad.

Örökös tag kitüntetés

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Örökös tag kitüntetéssel ismerte el Gáll József több mint öt évtizedes, kimagasló színvonalú, sokrétű növényvédelmi szakmai és kamarai munkáját. A mai Kamara elődjének is alapító tagja és egyik vezetője volt, majd megalakulása óta a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Heves Megyei, valamint Országos Szervezetének egyaránt rendkívül értékes és sokoldalú vezető tisztségviselője. Gyakorló növényvédős és regisztrált szaktanácsadó, aki a Kamara oktatási, valamint ismeretterjesztési tevékenységében is aktívan részt vesz. A növényvédő szakemberek és a gazdálkodók között egyaránt köztiszteletnek és közmegbecsülésnek örvend.

A Kamara a világjárvány miatt elmaradt Növényorvos Napok díjazottait is köszöntötte, így átvehették díjaikat a 2020-ban és 2021-ben díjazott növényvédelmi szakemberek is. Kiváló Növényorvos kitüntetésben részesült 2020-ban Márton György, Antal József, Nagy László, Lánci Tivadar, 2021-ben pedig Szabadi András, Törőcsik Éva, Gálóczi-Tömösváry Róbert, Baloghné Domján Éva. Miniszteri elismerő oklevélben Bakonyi István, Csótó András, Kiss Ernő részesült 2020-ban, Dr. Aponyi Lajos, Nagy Vilmos, Nagy János pedig 2021-ben.

Gratulálunk a díjazottaknak!

FORRÁS: MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA