fbpx

Krízis a brit munkaerőpiacon, Covid-vízum lép érvénybe

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 31.

A brit mezőgazdaság 12 hónapra szóló Covid-helyreállítási vízumot kér a külföldi munkavállalók számára a kormányzattól. Ellenkező esetben a már most súlyos munkaerőhiány élelmiszer-ellátási gondokat fog okozni.

 

kaposzta betakaritas
Már most több millió fej káposzta betárcsázásával számolnak a munkaerőhiány miatt (Fotó: Horizont Média)

 

Félmillió embert vár az agribiznisz

Az Élelmiszer- és Italszövetség vezérigazgatója, Ian Wright szerint a munkaerőhiányt „a Covid-19 által okozott strukturális bajok és a brexit átmeneti időszakának vége” okozza. A brexit minden bizonnyal a járványnál is nagyobb károkat okozott a brit munkaerőpiacon. Már mintegy félmillió ember hiányzik az élelmiszer-előállításból, az állások 13 százalékába betöltetlen, a teherautósofőrök körében egyenesen krízishelyzetről számolnak be.

Pedig az agrárvállalkozások mindent megtettek, hogy belföldön toborozzanak dolgozókat, de az egyre magasabb bérek is hatástalannak bizonyultak, mivel kevés a hadra fogható ember a szigetországban. Illúziónak bizonyult az is, hogy a Covid miatt állásukat vesztő városiak vidéken keresnek munkát. Nem ez történt: a munkanélküliek a városokban koncentrálódnak. Ha egy részük el is jutott a vidéki gazdaságokba, ott gyorsan kiderült, hogy vagy fizikai vagy szaktudásbeli akadálya van annak, hogy huzamosan részt tudjanak venni egy betakarításban.

 

Több pénzből rosszabb munkaminőség

Bár a munkavégzés minősége romlott, a gazdáknak több pénzükbe került az idénymunkások megfizetése, emelkedtek a termelési költségeik, ami a végtermékek árában is megjelent. Konklúzió: az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban – legalább ideiglenesen – mindenképpen biztosítani kell a munkaerő szabad áramlását. Az ágazati szervezetek egy Covid-helyreállítási vízum bevezetését javasolják a kormányzatnak, továbbá a szezonális munkavállalói rendszer felülvizsgálatát és kibővítését kérik a kertészeti ágazatokban. Ebben a szektorban a termés betakarítása és csomagolása nagyon munkaerőigényes, és helyenként már 34%-os munkaerőhiányról számolnak be az ágazati szereplők.

A britek azt tervezik, hogy a 12 hónapos Covid-vízum lejártával már a szigetországban is rendelkezésre fog állni a megfelelő mennyiségű, képzett mezőgazdasági dolgozó – legalábbis ezt kérik a kormányzattól. Ehhez arra van szükség, hogy a brit szakképzésre jelentős forrásokat csoportosítson át a kormányzat.

 

A skótok is bajban

A skót szakmai szervezetek is arról számolnak be, hogy egy 88 agrárvállalkozás körében végzett felmérés alapján 93%-uknál volt betöltetlen állás. Az üresedés a gazdálkodás minden részén megfigyelhető volt, nemcsak a kétkezi munkaerőt érintette, mérnökökből is kevés akadt. A helyzetet már a statisztikák is tükrözik: csökkenő ágazati kibocsátás, romló szerződésteljesítési morál. Ezért a skótok csatlakoztak az előbbi kezdeményezéshez.

 

Lásd még a témában: Tovább szűkül az uniós kereskedelem a britekkel.