Bezárás

Közép-Európa egyetlen, modern lucernafeldolgozó-üzeme

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 21.

Több mint 1,5 milliárd forintból, uniós támogatással a Karotin Kft. Közép-Európa legkorszerűbb lucernafeldolgozó-üzemét hozta létre Szeged külterületén.

 

Mezőgazdaság, lucernafeldolgozó
A korszerű lucernafeldolgozó-üzem termékpalettája túlmutat a pelleten (Fotó: Karotin Kft.)

 

A Karotin Kft. 1992-ben alakult

Napjainkra Magyarország legjelentősebb lucernapellet-gyártójává vált. A vállalkozás által használt, az 1970-es években gyártott lucernaszárító elavult. Megoldásként a spanyol Apsia cégtől új, korszerű berendezést vásároltak, ennek üzembe helyezésével áprilisra elkészült Közép-Európa egyetlen, a mai kor igényeinek megfelelő lucernafeldolgozó-üzeme.

A beruházás egyedisége, hogy az új üzem képes a szomszédos biogázüzem füstgáz hőjének hasznosítására, illetve a fejlesztés része egy biomassza tüzelésű kazán is. E két berendezés révén a korábbi rendszerhez képest 35-40 százalékos fajlagos energia-megtakarítást lehet elérni. A kétszeresére növekvő késztermék-mennyiség mellett csak 10-15 százalékkal emelkedik majd az üzemi energiaköltség, köszönhetően az alternatív hőtermelésnek köszönhetően.

 

Mezőgazdaság, lucernafeldolgozó
A fejlesztés eredményeként javul a cég versenyképessége és a termékek minősége, csökkennek a
fajlagos költségek (Fotó: Karotin Kft.)

 

A fejlesztés eredményeként csaknem megduplázódik a termelés

Éves szinten 15-20 ezer tonnára nő az üzem kapacitása. A vállalkozás lucernapellet mellett már dehidratált lucernabála előállítására is képes, amelyre jelentős a kereslet a Közel-Keleten és Kínában.

A beruházásnak köszönhetően a jelenlegi 55 munkavállalót foglalkoztató cég dolgozóinak száma hárommal nő.

A beruházás költségeit – az önerő mellett – 507,24 millió forintot vissza nem térítendő európai uniós támogatás, további 520,95 millió forintot kedvezményes kamatozású kölcsön fedezte.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc