fbpx

Pénzt kínálnak az időseknek, ha abbahagyják a gazdálkodást

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 20.

A jelek szerint a szigetországban is nehezen adja át az idősebb generáció a stafétabotot. A britek az öregek gyorsabb kiszállását pénzzel ösztönöznék. A fiatalabbak belépésétől a kormányzat egy technológiai és szemléletbeli megújulást is vár, ami remélhetőleg gyorsan fenntarthatóbb pályára állítja a mezőgazdaságot – hivatkozik a BBC-re az agrarheute.com.

 

idős gazda
Érzelmi okai is vannak, ha nem fordítanak hátat (fotó: Horizont Média)

 

Büszkeség és érzelmi kötődés

Nagy-Britanniában jelenleg 59 év a gazdálkodók átlagos életkora, 40 százalékuk pedig 65 évnél is öregebb. A gazdálkodás felhagyása sokszor azért hiúsul meg, mert a mezőgazdaságot övező kedvezményes adózási és támogatási rendszer mellett nem keletkezik elegendő nyugdíj. Az öregek inkább maradnak a termelésben, semhogy a gyerekeikre szoruljanak, vagy a gazdaság vagyonelemeinek eladásából teremtsék meg a mindennapi élethez szükséges pénzmennyiséget. Erős érzelmi gátak akadályozzák, hogy ezek bármelyikét megtegyék.

Viszont, ha csak minimális mértékben is ápolják a földeket, akkor a támogatások egy átlagos méretű angliai gazdaságban 21 ezer fontot (8,5 millió forint) hoznak a konyhára, ami elég a tisztességes megélhetéshez. (Magyarországon egy háromszáz hektáros gazdaságban 22 millió forint az éves földalapú támogatás, ami ráadásul adómentes jövedelem.) Most a britek ennek az összegnek a két és félszeresét ajánlották fel a kiszállni vágyó gazdáknak. Egy átlagos üzem vezetője a tervek szerint 50 ezer font (20,4 millió forint) kiszállási pénzt kapna, a legnagyobb gazdaságok vezetői pedig 100 ezer fontért (40,8 millió forint) fújhatnának visszavonulót. Ez már motiváló lehet, ha egyébként az évek során pénzügyi tartalékok is képződtek a gazdaságban.

 

Működőképes ötlet

A brexittel az agrártámogatási rendszer is megváltozik Nagy-Britanniában. Hasonlóan az uniós célokhoz, itt is az olyan társadalmi vállalásokért járna magasabb támogatás, mint a talajok árvízvédelme, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vagy a biodiverzitás megőrzése. A területalapon járó támogatásokat fokozatosan leépítik. (Ma a brit gazdálkodók jövedelmének 61 százalékát a normatív támogatások adják, hasonlóan, mint hazánkban.) Ennek eredményeként egy átlagos gazdaság pár év alatt el fogja veszíteni a jövedelme felét. A drasztikus változások egyébként is megrémítik az idősebb gazdálkodókat, a kiszállást jutalmazó pénz ennek fényében különösen vonzó lehet. Egy érdekvédelmi szervezet 360 idősebb gazdálkodót megkérdezve azt találta, hogy ilyen feltételek mellett háromnegyedüket komolyan foglalkoztatja a visszavonulás.

 

Lásd még a témában: A fiatal gazdáké a jövő?