fbpx

Az elmúlt évekhez képest kevesebb lesz az ausztrál árpa

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 15.

Ausztrália minden idők legnagyobb búzatermésére készül, a tavalyi rekordot is felülmúlják az idei hozamvárakozások. Árpából viszont kevesebb lesz, de nem a gyenge termésnek, hanem a kisebb területnek köszönhetően.

ausztrál árpaaratás
A hozamok ismét mosolyt csalnak az arcokra Ausztráliában (forrás: brewsnews.com)

Az USDA legfrissebb becslése szerint Ausztráliában 36,6 millió tonna búza aratására van kilátás, ami minden idők legjobb átlagtermésének köszönhető, a termőterület ugyanis szinte semmit nem változott tavaly óta. Hektáronként 2,82 tonnás terméssel büszkélkedhetnek a helyiek a tavalyi 2,79 t/ha-os átlag után. A helyi elemzők kevésbé optimisták, és arra intenek, hogy a termés nagyobbik hányada csak takarmány minőségű lesz.

búzatermés alakulása diagram

Árpából kevesebb teremhet idén, noha a hozamok ebből is kiválónak ígérkeznek. A 3,19 t/ha-ra várt átlag felülmúlná a tavalyi rekordot is, amit 3,15 t/ha-os eredménnyel állítottak fel. Így összesen 13,4 millió tonnás termésre van kilátás az USDA szerint, ami csak azért gyengébb a tavalyinál, mert 5 százalékkal csökkent a növény termőterülete. Így az elmúlt két évhez képest kevesebb ausztrál árpa nyomja majd a nemzetközi piacot, ami megkönnyíti az európai termény elhelyezését az arab országokban.

árpatermés alakulása diagram