fbpx

A nap gyógyító ereje (is lehetne) – Amistar Sun

Írta: MezőHír-2023/04. lapszám cikke - 2023 április 11. -Hirdetés

A két legfontosabb olajos növényünk vetésterülete évről évre elég hektikusan változik. Most az őszi káposztarepce visszaszorul, és a napraforgó hódít magának egyre nagyobb és nagyobb területet. Mindkét növényben közös, hogy termesztéstechnológiai szempontból a növényvédelem és ezen belül a gombakórokozók elleni védekezés kulcskérdés a sikeres termesztés érdekében. A jól megválasztott készítménnyel történő kezelés mindig kifizetődő, ami általában a kezelés által okozott terméstöbbletben is jelentkezik.

Ha egy olyan készítménnyel védekezünk, mint a Syngenta portfóliójában található Amistar Sun biztosak lehetünk benne, hogy a befektetésünk megtérül. Az Amistar hatóanyagai, az azoxistrobin és a difenokonazol egymás hatékonyságát is kiegészítve biztosítják a hosszú védelmet és a széles hatásspektrumot, annak érdekében, hogy a repce- vagy a napraforgó-állományunkat biztonságban tudjuk a betakarításig. A repce esetében a legfontosabb gombaölő szeres védekezés a termés védelme szempontjából a virágzás kezdetekor végzett kezelés.

A korai időszakban elsősorban a fómás levélfoltosság és szárrák tud problémát okozni, ezeket általában a regulátoros kezelések során vissza tudjuk szorítani, de a virágzatot és a becőt számos más kórokozó támadhatja. Az előbb említett problémák mellett az alternáriás vagy becőrontó betegség, a fehérpenészes rothadás vagy esetenként a szürkepenészes rothadás is problémát jelenthet.

A napraforgó esetében korai időszakban jelentkezhet az alternáriás szár- és levélfoltosság, majd a fómás vagy fekete szárfoltosság, később következik a fehérpenészes tányérrothadás, és bizonyos esetekben a napraforgórozsda. A korábbi fenológiai állapotban (6-8 lomblevélpáros állapot) elvégzett fungicides kezelések a szár- és levélfoltosságok elleni védelmet biztosítják, a csillagbimbós állapot végén-virágzás kezdetén végzettek pedig a tányér védelmét.

Napraforgó
Napraforgó (Fotó: Pixabay)

Az Amistar Sun kezeléskor:

‑ Az azoxistrobin hatóanyag blokkolja a kórokozók energiatermelését. A kórokozó nem tud megfelelően fejlődni.

‑ A hatóanyag felszívódik a növény szövetébe, és a hatóanyagcsoport legtöbb tagjával ellentétben alap- és csúcsirányba is elmozdul, utóbbi az új növekmények védelme miatt fontos.

‑ A fotoszintetikus felület növekszik és a „zöld állapot” tovább fennmarad, az öregedési folyamatok lassabban következnek be.

‑ Csökkenti a forró, száraz időszakban a légzés intenzitását, jobb lesz a növények hűtése, ezáltal tovább bírják a szárazságot.

‑ A difenokonazol az egyik legszélesebb hatékonysággal rendelkező klasszikus triazol. Kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a fómás és alternáriás betegségek ellen.

‑ A két hatóanyag szinergizmusának köszönhetően a fehérpenészes betegség ellen is jó hatékonyságot tapasztalhatunk.

Jól keverhető más készítményekkel, akár rovarölő szerekkel vagy biostimulátorokkal (pl. Quantis).

‑ 3-4 hetes határtartamot tudunk biztosítani egy kezeléssel, amivel akár egy nagyobb fertőzési nyomású időszakot is könnyen át tudunk vészelni.

‑ A kétszeri kezelés hatására napraforgóban akár 400–700 kg/ha terméstöbbletet is tapasztalhatunk.

Technológiai javaslat

Repcében elsősorban a virágzás korai szakaszában érdemes a kezelést elvégezni. Ebben a fázisban elsősorban a fehérpenészes rothadás elleni védekezésre koncentrálunk. Érdemes a repcefénybogár, repce-becőormányos elleni inszekticid készítménnyel együtt kijuttatni. A termésre gyakorolt pozitív hatása is ebben a fázisban a legkedvezőbb.

A napraforgó intenzív termesztésében a két kezeléses technológia elengedhetetlen. Az első kezelést elsősorban megelőző jelleggel javasolt elvégezni, 6-8 lomblevélpáros állapotban, ekkor még szántóföldi géppel is el tudjuk végezni a permetezést. A második kezelést csillagbimbós állapotban javasoljuk elvégezni, ezzel biztosítjuk a tányér és a későn megjelenő szárbetegségek elleni védelmet.

További információkért látogasson el az oldalunkra, vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

Syngenta