fbpx

Észak-Olaszország: a hőségben rosszul kelnek a vetések

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 14.

Olaszország szenved a klímaváltozástól. Északi részén Emilia-Romagna közigazgatási régió hol áradásokkal, hol elképesztő aszállyal szembesül. A szeptemberi időjárás sem kedvezett a szántóknak és gyümölcsösöknek.

 Észak-Olaszország
Száraz a föld, nem kapott esőt szeptemberben (forrás: rightmove.co.uk)

Az észak-olasz régióban szeptemberben 65%-kal kevesebb csapadék hullott, mint a megszokott átlag, és október első dekádjában a hőmérséklet meghaladta a 30°C-ot, 10-12°C-kal volt magasabb a normálisnál.

A talajnedvesség hiánya a szántón gyengébb talaj-előkészítéssel és keléssel, valamint a gyomirtás rossz hatékonyságával jár. A már kikelt növények öntözését többfelé el is kellett kezdeni. A gyümölcsösök is szenvedtek. Almából és kiviből nagyon visszaesik az idei olasz termés. Már most látszik, hogy a 2024-es évet sem optimális körülmények között kezdi a helyi mezőgazdaság. A jövő hét azonban felüdülést hoz: 16-18 fokra esik a napi csúcshőmérséklet, és megérkeznek az esők is, ezekre egészen a hónap végéig számítani lehet.

A gazdaságok azonban tudják, hogy számos téren változtatniuk kell: más fajtákra, másféle vízpótlásra, adatelemzésre és takarékoskodásra van szükség minden termeléshez szükséges inputból. Mindez drága fejlesztéseket igényel üzemi szinten és egy támogató, a tudomány vívmányai iránt nyitott szakvezetést – jelentette ki Paolo Lucchi, Legacoop Romagna szövetkezet elnöke.