fbpx

Dupla áron vásároltuk a precíz technológia kulcsgépeit

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 08.

Jellemzően 20-40 százalékkal drágultak idén a mezőgazdasági gépek az év első három negyedévének forgalmi adatai alapján. A precíziós technológia kulcselemeit azonban dupla áron szerezhették be a gazdaságok.

műtrágyaszórás
Sokba került a precízebbre váltás (forrás: britannica.com)

70%-kal több pénz ment el új gépekre

2022. első fél évében kiugró mértékben megugrott a mezőgazdasági gépekre kiadott összeg a hazai agráriumban az AKI statisztikai jelentése alapján. Az idei év első kilenc hónapjának mezőgazdasági gépértékesítése már meghaladta a tavalyi év teljes forgalmát. Szeptember végéig 269,1 milliárd forint értékben vásároltak a gazdaságok új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ez 69 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. 63,2 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A gépberuházásokat nagyban segítette (az árakat azonban emelte) a 2021-ben meghirdetett precíziósgép-beszerzési pályázat, ami 212 milliárd forintnyi támogatást szórt a gazdatársadalomra.

mezőgépforgalom

Ami precíz, az drága is

Traktorokból 40 százalékkal több darabot vásároltak a termelők 82 százalékkal magasabb összegért, mint 2021 azonos időszakában. Az átlagár-növekedés 30 százalékos volt, egy traktorért már átlagosan bő 31 millió forintot kellett leszurkolnia a kedves vevőnek. Még nagyobb mértékben nőtt a szemenkéntvető gépek átlagára: a 17,7 millió forintos összeg 41 százalékkal haladta meg a tavalyit. A legdurvább drágulást azonban a permetezők és műtrágyaszórók piacán látni (ezek a precíziós technológia kulcselemei). Egy permetezőgépért már 9,6 millió forintot fizettek a gazdálkodók, egy műtrágyaszóróért pedig 4,5 milliót. Az előbbi közel 80 százalékkal drágult, az utóbbi pedig több mint a duplájára. A nagy darabszámban forgalmazott gépek közül a pótkocsi az egyetlen, amelyiknek 4 százalékkal csökkent az ára tavalyhoz képest.

Néhány fontos mezőgazdasági gép forgalmi változása 2022 első három negyedévében

A részletes adatokat megtalálja itt. Tavaly decemberben pedig így festett az összkép: A drágulás ellenére több mezőgép kelt el, és most jön a boom.