fbpx

A végveszély elmúlt, de nem nyomtalanul

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 22.

Az elmúlt bő tíz nap során az ország jelentős részén hullott kiadós csapadék. A talaj az ország jelentős részén átnedvesedett a fölső 20 cm-es rétegben, és a középső, 20-50 cm-es talajréteg vízellátottsága is sokat javult. Egyes területek azonban most is kimaradtak a csapadékból. A nyár első felét jellemző csapadékhiány pedig mindenütt meg fog jelenni a termésátlagokban – írja a met.hu.

 

kukorica julius
Egy táblán belül is nagyon szétcsúszott a növények fejlődése, a hím- és nőivar virágzása sincs szinkronban (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Maradtak száraz foltok

Végre megázott a talaj és mérséklődött a nyári növényeket sújtó aszály, azonban komoly károkat okozó viharok, jégesők, felhőszakadások is előfordultak. Az elmúlt tíz nap során az ország döntő részén 30-100 mm csapadék hullott. A zivatarokat többfelé pusztító jég, felhőszakadás, vagy erősen viharos szél is kísérte, ami jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban is. Azonban továbbra is vannak olyan foltok, melyek kimaradtak a csapadékból: a Jászságban, a Kis- és Nagy-Sárrét térségében, a Viharsarokban, a Bodrogköz keleti részén és Zalában. Ezeken a tájakon 20 mm alatt maradt a csapadékösszeg, mely alig enyhítette az aszályt.

 

talajnedvesseg
Szárazon maradt foltok az országban (forrás: met.hu)

 

Meglesz a böjtje a tavasznak

A kalászosok és a repce aratása zajlik, és bár a csapadékos időjárás hátráltatta a munkát, de már sokfelé végeztek a betakarítással. A napraforgó és a kukorica számára, ahol nem pusztított jég vagy erősen viharos szél, életmentő volt az elmúlt napok nagy mennyiségű csapadéka. Mindkét növény jellemzően a virágzás teljében van. A szárazság és hőség miatt eléggé vegyesen fejlődtek az állományok, jelentősen lemaradt, gyengén fejlett, alacsony, elöregedett táblák is láthatók. A Tiszántúlon látni derékig érő kukoricatáblákat is. A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni, mai tudásunk alapján átlag alatti termésre lehet számítani. Június első napjaiban írt cikkünk sajnos beigazolódott: Aszály van, és ez így is marad.

 

Növényvédelmi szempontból előnyös időjárás jön

A következő 6-8 nap során nyári idő várható. Vasárnapig számottevő csapadék nem valószínű, majd ismét előfordulhatnak záporok, zivatarok, elsősorban az ország északi felén. Azonban területi átlagban nagyobb mennyiségnek (>10 mm) arrafelé is kicsi az esélye, a talaj így jellemzően száradni fog. A levegő páratartalma a legmelegebb órákban jellemzően 40% alá csökken, tartós levélnedvesség nem lesz, a gombás megbetegedések nem terjednek tovább. Kezdetben többnyire mérsékelt légmozgás várható, majd vasárnaptól kezd feltámadni a délies szél.