fbpx

Egy nap, amikor minden a szamóca körül forgott

Írta: Csomor Zsolt - 2024 február 22.

A ZFW Hortiservice Kft. ötödik alkalommal rendezte meg kecskeméti telephelyén a Szamóca Szakmai Napot. A rendezvényen számos hasznos előadás hangzott el – például szó esett a szamócatermesztés kihívásairól, arra adott lehetséges válaszokról, valamint a környezeti stressz kiküszöböléséről biostimulátorok segítségével.

A szamócatermesztés aktuális kihívásai

A ZFW Hortiervice Kft. hagyományteremtő céllal indította útjára a Szamóca Szakmai Napot, hogy ebben a folyamatosan változó klimatikus és piaci környezetben a termelők egyrészt egymással cserélhessék ki tapasztalataikat, másrészt a szakmai előadások is a segítségükre lehetnek.

A szamócatermesztők számára nagy kihívást jelentenek a hatóanyag-kivonások és az éghajlati viszonyok változása. Utóbbiról és annak lehetséges megoldásairól tartott előadást a Mazzoni szaktanácsadója.

A klímaváltozással járó környezeti felmelegedés miatt egyre nehezebb lesz az eddig megszokott mennyiségben és minőségben előállítani a szamócát. A növény 26 °C felett, valamint 60%-os páratartalom alatt stresszállapotba kerül. A cél, hogy a lehető leghosszabb ideig biztosítsuk a növények stresszmentes állapotát. Fontos a helyes egyensúly megtalálása, és hogy annyi fényt engedjünk a fóliasátorba, ami még a növény jólétét segíti. A szakember erre adott lehetséges megoldásokat:

Magas és rövid fóliasátor

Lehetőség szerint minél magasabb fóliasátort építsünk (4,5-5 méter körüli), ugyanis a nagyobb légköbméter miatt lassul a melegedés, emellett nagyobb lesz a távolság a növény és a meleg levegő között.

A rövid fóliasátor pedig azért jó választás, mert gyorsabb a szellőztetés, a levegőkicserélődés – ezeknek köszönhetően pedig lassul a felmelegedés.

A termesztőberendezés árnyékolása termékkijuttatással, hagyományos hálóval

A fóliasátort árnyékolhatjuk kalcium-alapú termékekkel, amit főként alacsony költsége miatt alkalmaznak a termelők. Itt az a probléma, hogy az árnyékolás mértéke állandó, ráadásul nem szelektív.

Elérhetők olyan termékek is, amely szelektív módon árnyékol: a növény számára hasznos sugárzást átengedi, az IR-sugárzást – ami nem hasznos a növény számára – megszűri.

A harmadik lehetőség az árnyékolóhálók használata, de ennél a technológiánál is állandó az árnyékolás.

Árnyékolás diffúz polietilénfóliával

A hagyományoshoz képest a diffúz polietilénfólia már jobb választás, mely alkalmazásakor a levelek nagy része részt vesz a fotoszintézisben, és a fényhasznosítás hatékonysága 6–8%-kal nő.

Szellőzőnyílások a fóliasátoron

Amennyiben a fóliasátor felső részén vagy az oldalán szellőzőnyílásokat alakítunk ki, a meleg levegő gyorsabban távozhat. Az alagutak tájolásakor nem a szélirány a meghatározó, sokkal fontosabb a fény miatt az É-D irányú tájolás. Amennyiben nem megfelelő a széljárás a szellőzéshez, ventilátorokat is beépíthetünk.

Klimatizálás mikroszórófejjel

A szamóca számára klimatizált mikroszórófejekkel is biztosíthatunk jobb környezeti feltételeket – a vízzel ugyanis gyorsíthatjuk a párolgást. Fontos, hogy apró cseppeket hozzunk létre, ugyanis ekkor az elpárolog, mielőtt a növény felületéhez érne. Ennél a technológiánál elengedhetetlen az érzékelők használata a beavatkozás megfelelő időzítése és a gombás betegségek megelőzése érdekében.

A környezeti stressz káros hatásainak csökkentése, kiküszöbölése

Trainer – a sokoldalú biostimulátor

Rózsa Tamás, a ZFW Hortiservice Kft. szaktanácsadója olyan termékeket mutatott be, amelyek alkalmazásával csökkenthetők vagy kiküszöbölhetők a környezeti stressz káros hatásai a szamócatermesztés során. Ezek közül három biostimulátort emelt ki.

A Trainer nagyon sokoldalúan alkalmazható termék, minden növénynél kifejti jótékony hatását. Kiválóan alkalmas a stresszhelyzetek csökkentésére, és azonnali energia a növény számára. Könnyen beépül a szövetek közé, és szállítja azt a hatóanyagot, amit éppen mellé raktunk – ez lehet kémiai hatóanyag vagy tápelem.

Rózsa Tamás, a ZFW Hortiservice Kft. szaktanácsadója
Rózsa Tamás, a ZFW Hortiservice Kft. szaktanácsadója

Scudo – felszívódó réz hatóanyag

A kontakt rezeket ismerik és használják is a gazdálkodók, de olyan felszívódó réz, mint a Scudo, nem igen található a piacon. A Scudo-ban lévő réz hatóanyag felszívódik a szövetek közé, így ott fejti ki a hatását, ahol a kórokozók találhatók. Ez a termék lúgos kémhatású, ami kedvezőtlen élettér a gombák számára. Ráadásul a Scudo-t elegendő kisebb dózisban kijuttatni, így nem terheljük feleslegesen a környezetet.

Tejsavó – összhangban a természettel

A Tejsavó széleskörben használt termék, mely egyaránt alkalmas gombás és bakteriális megbetegedések megelőzésére és kezelésére, valamint berendezések fertőtlenítésére. A termékben a tejsavó nagy koncentrációban található meg. A Tejsavó várakozási idő nélkül, a növény bármelyik fenológiai fázisában kijuttatható.

A szakmai előadások sorában Kaponyás Ilona, független szaktanácsadó fontos információkat osztott meg a hallgatósággal a megfelelő tápanyag-utánpótlás fontosságáról a szamócatermesztés során. Megyery Tibor (Britamark Kft.) előadásában áttekintette a hatékony módszereket, a legújabb termesztőberendezéseket és azokhoz kapcsolódó aktuális pályázati lehetőségeket a szamócatermesztők számára. Vicente Iniguez, spanyol szaktanácsadó előadásában összefoglalta a huelvai szamócatermesztők tapasztalatait, s kiemelte az etilén növényélettani szabályozószerepét. Forray Alfréd (Koppert Magyarország) ismertette a biológiai növényvédelem jelentőségét a szamócatermesztés területén, konkrét termékekkel kiegészítve.

Az eseményen készült videóanyagok megtekinthetők a ZFW Hortiservice Facebook oldalán.