fbpx

Bemutatkozott a Corteva TalentA pályázatának nyertes projektje

Írta: MezőHír-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 09. -Hirdetés

A Corteva Agriscience hazánkban tavaly indította útjára a TalentA programját, melynek elsődleges célja az agráriumban dolgozó nők fejlődésének segítése. A képzést sikeresen elvégzők támogatásra pályázhattak, akik közül az első helyezett, Nagy Zsófia (A Fűszeres Lány) programja sajtóesemény keretében mutatkozott be.

Európa-szerte közel 750 nő vett részt eddig a programban

Spanyolországban, 2019-ben indult útjára a Corteva globális mezőgazdasági vállalat TalentA programja, melynek elsődleges célja az agráriumban dolgozó nők fejlődésének támogatása. A komplex képzési program keretén belül a vállalat széles körű szakmai, oktatási és pénzügyi lehetőséget biztosít a résztvevők számára. A Corteva 2019 óta közel 750 mezőgazdaságban dolgozó nő számára biztosította a programban való részvételt Európa-szerte.

Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója és Nagy Zsófia, A Fűszeres Lány

A TalentA 2021 őszén érkezett hazánkba, melynek megvalósításához és koordináláshoz a Corteva felkérésére csatlakozott a Magyar Női Unió. A közel féléves, többlépcsős program keretén belül a résztvevők tizenhét alkalmas online képzésen, majd 2022 tavaszán egy mikroprojekt versenyen vehettek részt, melynek során összesen bruttó 3 250 000 forint díjazásban részesültek. A képzést eddig összesen 20 magyar női gazdálkodó végezte el sikeresen – mutatta be a programot Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója.

A Corteva számára kiemelten fontos, hogy megismerje és felmérje a nők helyzetét és igényeit, hogy megfelelő eszközökkel támogathassa fejlődésüket – erre kiváló lehetőséget biztosított a TalentA program. A vállalat kezdeményezésére mind a Magyar Női Unióval, mind a résztvevőkkel megindult egyfajta párbeszéd, valamint kialakult egy közösség, ahol a mezőgazdaságban dolgozó nők egymást támogatva fejlődhetnek.

A program célja a fűszernövények kultúrájának, feldolgozásának megismertetése

Az októberben megtartott Média Klub eseményen a Corteva bemutatta a TalentA program versenyén első helyezést elért Nagy Zsófia programjának megvalósulását. Továbbá egy interaktív fűszershow mellett Nagy Zsófia, a Fűszeres Lány brand alapítója egy pesztókészítő workshoppal is kedveskedett a média képviselőinek. A nyertes projekt célja a fűszernövények hazai kultúrájának, az otthoni termesztésnek és feldolgozásnak ismertté tétele volt. Zsófia programjának középpontjában olyan fűszeres kert létrehozása állt, ahol az egészséges és fenntartható életmód iránt érdeklődő nők fejleszthetik tudásukat, a workshopra érkező résztvevők pedig megtanulhatják a fűszertermesztés, a feldolgozás és tartósítás rejtelmeit is. „Kistermelőként fűszernövényeket termesztek, és ezekből adalékanyag-mentes fűszerkeverékeket, valamint pesztókat készítek. 2018-ban kezdtem saját termékek forgalmazásába, ekkor született meg A Fűszeres Lány brand is. Nagyon fontos számomra, hogy folyamatosan fejlesszem, képezzem magam, amihez a Corteva TalentA programja nagyban hozzájárult” – mondta Nagy Zsófia, A Fűszeres Lány.

A Corteva a jövőben is támogatni kívánja az agrárium női képviselőit

A Magyar Női Unió küldetéséhez, céljaihoz, tevékenységéhez maximálisan illeszkedik a TalentA program, így ez minden tekintetben gyümölcsöző együttműködés. Civil szervezetként nőket támogatni szakmai képzésekkel, pénzügyi lehetőségekkel, hálózatépítéssel, közösségteremtéssel nemcsak felemelő feladat, de hozzáadott érték, társadalmi felelősség és kötelesség is egyben – nyilatkozta Nagy Erika, a Magyar Női Unió pr- és kommunikációs vezetője.

A Corteva a jövőben is folytatni kívánja azokat a tevékenységeit, melyekkel segítheti az agrárszakmai tudás elmélyítését, új partnerségek kialakítását, kapcsolatok ápolását és a folyamatos párbeszédet. A vállalat a jövőben is törekszik megteremteni azokat a platformokat, ahol az agráriumban dolgozó nők új ötleteket, üzleti és fenntarthatósági megoldásokat oszthatnak meg egymással és a magyar társadalommal.

Nagy Zsófiával készített interjúnkat az Agrárágazat decemberi számában olvashatják.