fbpx

Berthoud Tracker – nagy teljesítmény, műszaki biztonság…

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 18.

Győrtől mindössze 15 km távolságra keletre található a nagyváros repterének is helyet biztosító, közel 2 500 lelkes Pér község, amely az agglomeráció részének tekinthető.

A falu határa korábban püspöki birtok volt, majd a szövetkezeti érában folyt tovább a gazdálkodás, ami azt jelzi, hogy a mezőgazdaság mindig jelentős szerepet játszott a helyiek életében.

 

Ifj. Buga József: „A két éve vásárolt BERTHOUD Tracker 3234 permetezőgép a megjelenésével is forradalmasítja a gépudvart”

 

A rendszerváltást követően az addigra egyesült helyi szövetkezet is feldarabolódott, és a magánszektor vette át a helyét. A temérdek korábbi földtulajdonos azóta részben már megvált a földektől, mások viszont éppen ezeket vásárolták meg, koncentrálták, és kezdtek rajtuk önálló gazdálkodásba.

Buga József agrármérnökként szintén az egyéni gazdálkodást választotta, és mára az 500 ha-ra növekedett családi gazdaságában sikeresen folytatja ezt a tevékenységet. Riportunk kapcsán sajnálja, hogy a megbeszélt időpontban halaszthatatlan dolga támadt, ezért maga helyett fiát – az éppen informatikai szakdolgozatának befejezésén dolgozó –, ifj. Buga Józsefet kérte a birtok és gazdálkodásuk teljes körű bemutatására…

A gazdálkodás körülményei

Pér határában jellemzően réti csernozjom talajok találhatók, amelyek Ak-értéke 20-30 között mozog, és a vízgazdálkodásuk is jó. Ennek megfelelően a növénytermesztésben Buga József jól kihasználja a termőhelyi adottságokat, a vetésszerkezetet a szakma szabályai szerint állítja össze.

Őszi káposztarepce, őszi búza, kukorica és ipari mák alkotja a vetésterületet, amelyek mindegyike az országos átlag feletti termésszinteket hoz. Átlagos évjáratokban őszi búzából 6 t/ha felett, repcéből 3 t/ha felett, kukoricából 9 t/ha felett, míg ipari mákból 1,3 t/ha körül termel, ami azt jelenti, hogy okos költséggazdálkodás mellett jelentős nyereséget könyvelhet el. Persze az eredményesség titka a szigorú technológiai fegyelem – amit a két alkalmazottjától is elvár – és a magas színvonalú gépesítés. Ez utóbbira különösen nagy gondot fordít, hiszen a kedvező táblaméretek és a síkvidéki körülmények jó alkalmat kínálnak a csúcstechnika kipróbálására és kihasználására.

Nem véletlen, hogy a mezőgazdasági gépeinek zöme az AXIÁL Kft.-től származik, hiszen rajtuk keresztül évek óta könnyen nyomon követheti a technikai változásokat.

Különösen figyelemre méltó a területi méretekhez kialakított optimális erőgéppark, amelyben FENDT 936 és 413-as, továbbá három LANDINI (165, 135, 95 LE teljesítményűek), illetve mellettük még két régi traktor – egy IH és egy Rába-250 – is üzemel, ha kell. Alapvetően az üzembiztonság megteremtése ezzel a cél, és a munkák időbeni gyors, ugyanakkor minőségi elvégzése. A jelentős traktorpark mellett pedig – szintén minőségi – talajművelő- és vetőgépek állnak rendelkezésre, nem beszélve a Manitou 731 rakodógépről. Végül pedig a külön említést érdemlő és a beszélgetés valódi témáját szolgáltató, két éve vásárolt BERTHOUD Tracker 3234 permetezőgép kerül előtérbe: ez a francia „gépcsoda” megjelenésével is forradalmasítja a gépudvart.

 

Nem véletlen, hogy mezőgazdasági gépeik többsége az AXIÁL Kft.-től származik

 

Miért éppen Berthoud Tracker?

ifj. Buga József határozott választ ad az alcímben feltett kérdésre – miközben behúzódunk a kettes telephely melegedőjébe a március végi zimankó elől –, hiszen meggyőződése, hogy a két évvel ezelőtti vásárláskor a csúcstechnikát választotta, már ami a vontatott permetezőket illeti. A forgalomban lévő legjobbat akarta, és csak egy elvárása volt, az üzembiztonság és a minőség mellett: jelesül hogy a szórókeret ne verjen bele a földbe egyenetlen terepviszonyoknál, mint az elődei esetében történt. Ez utóbbi csekélységnek tűnik ugyan, de nagyon megkeserítette a korábbi kezelők életét, és a javítás számos munkaórát vett igénybe.

Aztán elindulunk a hatalmas termény- és géptároló csarnok felé, amelynek térbetonja felett erős fémváz tartja a fehér sátortetőt. Most éppen megfogyott belül a termény, és a gépek egy része kapott helyet a védett helyen, köztük a BERTHOUD permetező is.

Mentegeti egy kicsit magát Buga József a gép tisztátalan megjelenése miatt, de ahogy mondja, nemrégen fejezték be a repce kora tavaszi kártevők elleni védelmét, és bizony a kenődő sár még a gépen maradt. Ez természetesen csak esztétikai kérdés, hiszen a gép imponáló méreteinek és kiváló műszaki megoldásainak élvezetéből semmit nem von le. Ma is úgy gondolják – két év távlatából –, hogy a legjobb döntést hozták, hiszen a gép hiba nélkül dolgozik, csak a beüzemelési időszakban kellett a beállításokat pontosítani.

Hídrugózás, biztonság, kényelem

A műszaki kérdések és különösen az üzemeltetés dolgában a BERTHOUD Tracker 3234 permetezővel dolgozó Boda Krisztián fűz a beszélgetéshez néhány, tapasztalatból származó gondolatot. Elsőként a hídrugózást említi, amely a közúti haladáskor, illetve a szántóföldi használatkor jelentős biztonságot nyújt, hiszen a nagy tömeget/súlyt képviselő permetszer teljesen nyugodt állapotban marad, nem rángatja a vontatására használt 95 LE-s Landini traktort.

Az ACTIFLEX hídrugózás már igazi lengéscsillapítást jelent a más gépeken található pl. gumibakos megoldásokkal szemben – mondja. Működése révén csökkenti a talajfelszínről a kerekeken át, a gépre nehezedő erőhatásokat, függetlenül attól, hogy éppen mennyire van tele a tartály.

Az Actiflex rugó vízszintes beépítése már eleve érdekessé teszi a megoldást, ha azonban részletesebben megnézzük, akkor azt tapasztaljuk, hogy a keréktengely lengőkarja és a rugó támasztókarja úgy van kialakítva, hogy a terhelés függvényében változik a rugónál az erőkar hossza, így függetlenül a töltési mennyiségtől ugyanazzal a csillapítással tudunk a géppel mozogni a földeken. Gyakorlati tapasztalat, hogy az Actiflex-szel szerelt permetezőgépek vontatása kisebb vonóerőt igényel, emellett a traktor vonószerkezetén is kisebb terheléssel és lökésekkel találkozunk, ami növeli a gépkezelő komfortérzetét.

S, ha már a vonórúd szóba jött, azt is tárgyilagosan meg kell jegyezni – egyetlen apró észrevételként –, hogy a vonórúd hossza miatt a fordulókban nem megy egy nyomon a traktor és a permetezőgép. A Berthoud permetezőgép kerete viszont külön dicséretet érdemel, hiszen remekül rugózik, nem csap bele a földbe, és a magasságállítási lehetősége széles határok között mozog. Ezek olyan gyakorlati előnyök, amelyek hiánya az előd gépeknél állandó problémát okozott.

 

A traktorfülkében elhelyezett elektronikai rendszer és a monitor, amelynek segítségével irányítható és pontosan nyomon követhető a permetező munkája

 

Egyszerű, élvezetes kezelhetőség

Ami a permetezőgéppel végzendő munkacsúcsok gyakorlati munkáját illeti, a gyártó a végletekig leegyszerűsítette a kezelhetőséget.

A Berlogic-panelen elhelyezett szeleprendszer, hihetetlenül egyszerű módon, csupán 3 kar segítségével másodpercek alatt képes lehetővé tenni a permetezőgép 17 funkciójának vezérlését. A szivattyú közvetlenül a szeleprendszer mögött helyezkedik el, így a csövek száma lecsökkent és maximálisan lerövidültek. Ez a kezelő számára óriási előnyt jelent, és segíti az idővel való gazdálkodást. Általában 16 ha permetezésére elegendő anyagot képes a gép bekeverni, pontosabban: ekkora területteljesítmény után kell újratölteni.

A vegyszerbekeverő tartály elhelyezése, optimális magasságának megtervezése a műszaki, ergonómiai és egészségügyi előírásokat maximálisan betartva történt. A közvetlenül a Berlogic panel mellett található vegyszerbekeverő tartály segítségével a permetlé könnyen és gyorsan elkészíthető, és a tartályban lévő lemosószerkezet segítségével a göngyölegek is gyorsan és hatékonyan öblíthetők. Munkavédelmi szempontból kifogásolható munkafázis egyáltalán nincs, a kezelő teljes biztonságban – vegyszermentesen – végezheti a munkáját. Egyetlen mondatban szólni kell a traktorfülkében elhelyezett elektronikai rendszerről és a monitorról, amelynek segítségével irányítható és pontosan nyomon követhető a permetező munkája, esetleges apróbb-nagyobb zavarai. Természetesen számos kiváló tulajdonságot lehetne még felsorolni, amelyet a gép használata során a kezelő konstatál – mondja ifj. Buga József –, de a műszaki finomságokat úgyis megismerhetik az olvasók a permetező gépleírásából.

Összességében a kisgazdaság legfőbb permetezési feladatainak ellátására a Berthoud Tracker 3234 maximálisan megfelel. Az üzembe helyezéskor végzett első kalibrálási feladatok elvégzése óta meghibásodás nem történt, a technika hiba nélkül működik. Az AXIÁL szakembereivel, ha időnként a traktorok szervizmunkái kapcsán megjelennek, természetesen a Berthoud Tracker 3234 permetezőgép „viselkedése” is szóba kerül, de legfeljebb csak apró alkatrészek beszerzését végezték, amelyek cseréje könnyű ujjgyakorlatnak számít már a kezelő részére is…