fbpx

Ukrajna: még a felénél sem járnak az olajmag-betakarításnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 20.

A háború miatt lassan halad az ukrán betakarítás, de az olajmagok átlaghozamai eddig elég jók. A napraforgó és a szója kínálata folyamatosan nő, eközben a kikötők körül fokozódik a bizonytalanság.

napraforgó-betakarítás
Az ukrán kollégák még csak a terület felénél járnak (forrás: Kwizda Agro)

Növekvő bizonytalanság a kikötőkben

Ukrajna exporttermináljait továbbra is orosz rakéta- és dróntámadások érik, mivel ezek – az orosz felfogás szerint – nem részei a gabonafolyosóról kötött megállapodásnak. Mint azt megírtuk, a gabonafolyosó november 19. utáni fennmaradását is kétségbe vonta az orosz fél. Mindez növeli a szállítási kockázatokat és csökkenti a tengeri kikötők forgalmát Ukrajnában. Eközben a napraforgó és szója betakarítása félidőben jár, és mindkét olajmag piaci kínálata megnövekedett. Ez érezhető nyomást gyakorol az árakra.

Lassan, de érkezik az idei termés

A gazdák október 14-ig csak a napraforgóterület felét tudták levágni, ez 2,2 millió hektárt jelent. A bő 2 t/ha-os átlaghozam 4,5 millió tonna termést eredményezett. A szója betakarítása még lassabban halad, még csak a terület negyedén végeztek, de a 2,6 t/ha-os átlag miatt szűk 400 ezer hektárról is 1 millió tonna olajmag került a tárolókba.

A lassú betakarítás némiképp növelte a gyárakba szállított mag árát, itt a múlt héten tonnánként 400-425 dollárnak megfelelő hrivnyát fizettek a napraforgóért. Jól jelzi az exportútvonalak megbízhatóságát, hogy az, aki exportálni akarja a magot, a tengeri kikötők közelében kevesebbet kap érte, mint a nyugati országhatárnál. Normál kereskedelmi viszonyok között ennek a fordítottja szokott lenni.

Mérsékelt árak

A Moldovába szállított napraforgó 500 dollárt ér, a Romániába szállított 550 dollárt, Magyarországra és Bulgáriába580 dolláros áron lép be az olajmag, azaz a hazai feldolgozók 244 ezer forint körüli áron juthatnak hozzá, az árfolyam függvényében.

A GMO-s szójabab ukrán feldolgozói ára a múlt héten magyar pénznemben nagyjából 155 ezer forint volt, a GM-mentes babért pedig 178 ezer forintnak megfelelő összeget kaptak a termelők a gyártól. Chicagóban a novemberi határidős szójabab jegyzése a hónap során 5,7%-kal esett, most 506-507 dollár körül jár tonnánként.