Többször írtunk már róla, mennyire nehéz rentábilisan cukorrépát termelni Magyarországon, aminek csak részben oka az időjárás. Legalább ekkora hatással van a termelés eredményére az adott évi felvásárlási ár, ami nagyot ugrik jövőre.
Helyzeti előnyben a cukorrépa
A répatermelők számára több jó hírünk is van. Az egyik, hogy tavaly nyár óta kitartóan emelkedik a cukor ára, olyannyira, hogy szeptember 15-én 10 éves csúcsot döntött Londonban. A másik, hogy a vártnál jobban alakul a betakarítható mennyiség is. Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. igazgatója arról tájékoztatta a MezőHírt, hogy a szeptemberi esők a korábban 40–45 t/ha-ra várt hozamokat 50–55 t/ha-ra emelték. Emellett a kaposvári gyárba beszállított répatestek cukortartalma az októberi száraz, meleg időjárás következtében folyamatosan növekszik, jelenleg már meghaladja a 16%-ot. A betakarítási kampány hajrájában elmondható, hogy nemcsak több lett a répa, de a vártnál magasabb áron is értékesíthető. „A szerződés szerinti minimumárral szemben várhatóan 48 euró (20 000 Ft) lesz a 16%-os cukortartalomra korrigált, tisztított répa tonnánkénti minimumára. Idén a cukorrépa megveri a kukoricát jövedelmezőségben” – közölte a cukoripari szakember. A legjobb hír pedig az, hogy ez nagy valószínűséggel jövőre is így lesz.
A cukorrépa pozícióját ezek alapozzák meg:
1. A kukorica csalódást okozott, ezzel szemben a cukorrépa bebizonyította, hogy képes átvészelni az aszályos periódust, és ha megérkezik a csapadék, regenerálódik.
2. A magas kukoricaár miatt a cukor helyettesítő termékének tekinthető izocukor árelőnye jelentősen szűkült.
3. A cukorrépával elérhető haszon idén hektáronként 400 ezer és egymillió forint között mozog, a termesztési színvonaltól függően, azaz a nagy befektetett tőke meg is térül. Emellett folyó évben hektáronként 340 ezer forint termeléshez kötött támogatásban is részesülnek a gazdák.
4. Nincsenek komoly növényegészségügyi gondok, szükséghelyzeti engedélyekkel és alternatív készítményekkel megoldható az állomány védelme.
5. Az új szerződésekben garantált minimális répaár több mint 50%-kal nő 2023-ban 2022-höz képest.
3 ezer hektárral is nőhet a terület
Emellett a gyár előfinanszírozza a vetőmagot, segíteni tud az inputanyagok olcsóbb beszerzésében, szaktanácsadót, de akár speciális gépet is biztosít a termelés egy-egy fázisához. Megszervezi a betakarítást, tisztítást és a gyárba történő beszállítást, és ennek költségein osztozik a termelőkkel. Aki cukorrépát termel, az kedvezményesen vásárolhat cukorgyári melléktermékeket.
A Magyar Cukor Zrt. kiemelten támogatja hűséges termelőit (lojalitáscsomag). Kovács Gergely a kedvező feltételektől azt várja, hogy a cukorrépa termőterülete az idei 9,7 ezer hektárról közel 13 ezer hektárra nőhet jövőre, és ebből a kaposvári gyár 11,5 ezer hektárt szerződhet. (A többi területről horvát feldolgozóhoz utazik a répa.) A kaposvári üzemben még egy éven át tart az a 13,6 millió eurós beruházás, melynek révén korszerűbbé, energiahatékonyabbá válik a gyártás, így a magas alapanyagárak is kezelhetőbbé válnak.
Gönczi Krisztina